В съобщение до медиите във връзка с прокурорска проверка на територията на "Брикел" ЕАД от дружеството заявяват, че оказват пълно съдействие на проверяващите органи и изразяват готовност да предоставят цялата документация, която бъде изискана.

От прокуратурата вчера съобщиха за започнали процесуално-следствени действия в офиси на "Брикел" ЕАД и "Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово. Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали, съотносими към предмета на разследването по досъдебното производство, което се води за пристигналите на пристанище Варна 127 контейнера с отпадъци от Италия, поясниха от държавното обвинение.

От "Брикел" днес уверяват, че уважават работата на българската прокуратура, но са категорични, че нямат нищо общо с въпросните контейнери на пристанище Варна.

Дружеството "Брикел" ЕАД притежава подписано от МОСВ разрешително за пробно изгаряне на определен тип преработени отпадъци т.нар. РДФ, съвместно с въглищата в съществуващата горивна инсталация. Въпросното разрешение е издадено на 5 ноември 2018 год., а на 11 декември с.г. официално влиза в сила след съгласуване и с РИОСВ - Стара Загора, съобщават от дружеството.

На 12 август 2019 година "Брикел" обаче заявява пред МОСВ намерение да преустанови предсрочно действието на разрешението за горене на неопасни отпадъци от 22 август с.г. От дружеството уверяват, че от "този момент до сега по никакъв начин" не са се занимавали нито с доставка, нито с оползотворяване на отпадъци.

Категорично завяваме, че нямаме нищо общо с въпросните контейнери, намерени на Варненското пристанище. Никога не сме имали разрешение да получаваме такъв тип отпадъци, какъвто е намерен там и никога не сме получавали подобен тип отпадъци, се казва в съобщението на "Брикел".

Искаме за всички да бъде ясно, че дружеството "Брикел" ЕАД няма абсолютно никакви договорни отношения със споменатата фирма "Блацион" ООД. Единствената фирма, от която сме получавали отпадъци е "Траш Юнивърс" ЕООД.

Двете фирми се свързват с доставката на отпадъци от Италия и складирането им на пристанище Варна.

Във връзка с това "Брикел" отбелязва, че по собствено желание е преустановила пробното изгаряне на отпадъци и отхвърля всякакви обвинения, че след август миналата година са приемали каквито и да било отпадъци.

Изключително удобно е добре познати предприятия да се замесват в подобни скандали, за да може новината в медиите да изглежда "по-пикантна", се посочва в съобщението на "Брикел". Дружеството подчертава, че стриктно спазва законите и разпоредбите, свързани с внедряването на РДФ в производството и отново напомня, че дори не се е възползвало от периода за пробно изгаряне, който централата е имала.

В позицията си "Брикел" апелира към медии и институции да не си правят пиар на гърба на работещи предприятия, които осигуряват работа на хиляди българи, и изразява увереност във върховенството на закона и обективността на българската прокуратура и на съда.