Оказва се, че българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, отколкото велики империи, каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, заедно с Националния оперативен щаб. По думите му болниците на първа линия са презапасени със защитни облекла - в момента се раздават за всички нуждаещи се, на Бърза помощ.

Министър-председателят е казал днес да се изпратят около 100 защитни облекла за Северна Македония.

"Лесно е да говориш, че сме братя, но братя се вижда, когато ти е трудно", добави Бойко Борисов.

На брифинг в МС във вторник, 7 април, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който оглавява и Логистично-координационния център, създаден във връзка с коронавирус пандемията, каза, че повече от 60 фирми са предложили своите оферти за производство на маски.

Три фирми в България произвеждат защитни облекла. До края на месец април ще бъдат ушити почти 30 хил. бройки, а до края на месец май - 100 хил. бройки ще са готови.

Пет други фирми са минали тестове в изпитвателна лаборатория на Министерството на отбраната и вече организират производство.

Друга фирма е получила искане от Германия за изкупуване на цялата й продукция.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен похвали в интервю за БНР България за жеста й да изпрати защитни облекла в Австрия.