Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов съобщи в ресорната парламентарна комисия, че се работи за това превеждането в бюджета на 100% от печалбата на ВМЗ - Сопот за 2022 г. под формата на дивидент да не повлияе на инвестиционната програма на дружеството. Той напомни, че миналата седмица е посетил дружеството.

В момента обсъждаме с тях инвестиционната програма за тази година и тя да бъде изпълнена по такъв начин, че дивидентът, който следва да бъде платен на държавата, да не повлияе на инвестиционната програма на дружеството, каза министърът, цитиран от БТА. Той добави, че се срещнал и със синдикатите към ВЗМ по темата, като е било отчетено, че изпълнението на тази мярка няма да повлияе на хората.

Ще бъде направено всичко, за да може ВЗМ да продължи своята програма и от гледна точка разширение на производствените капацитети, където е предвидено, те да се случат, увери Богданов.

В края на юни Министерският съвет прие промяна в Разпореждането за дивидента от държавните предприятия, което правителството ще събере и съответно ще бъде включен в бюджета за 2023 година. Разпореждането предвижда отчисленията в полза на държавата да са в размер на 100 процента от печалбата за финансовата 2022 г. на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие. Според предходното решение (на служебното правителство) държавните дружества трябваше да преведат като дивидент половината си печалба.

Вчера от КНСБ и КТ "Подкрепа" във ВМЗ - Сопот обявиха, че не са съгласни държавата да вземе 100 процента от тяхната печалба за миналата година, защото това ще се отрази негативно на дружеството. Синдикатите предупредиха, че ако разпореждането не бъде преразгледано, са готови на протестни действия.

Предложението за изплащане на дивидентите на държавните компании към хазната е залегнало в проекта за държавен бюджет за 2023 г., който се очаква да бъде обсъден на съвместно заседание на ресорните парламентарни комисии - бюджетна, икономическа и социална, утре от 15:00 часа.