Мицуко Тотори, бивша стюардеса, издигнала се в редиците на висшия мениджмънт, поема ръководството на "Джапан еърлайнс" (Japan Airlines) като първата жена президент на компанията, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Назначението е наситено с дълбок символизъм в страната, която се бори да преодолее огромните неравенства между половете в професионалния живот.

Тотори се присъединява към авиокомпанията през 1985 г. - годината, през която се случва една от най-тежките катастрофи в историята на превозвача. Тя ще поеме президентския пост на 1 април.

Японските компании са поставени под все по-силен натиск да увеличат равнопоставеността и да намалят разликите в заплащането между мъжете и жените, което е най-голямото сред страните от Г-7 и близо два пъти по-високо от средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Има служителки, които се борят да направят следващата стъпка в кариерата си или преминават през важни житейски моменти. Надявам се, че назначаването ми за президент може да ги насърчи или да им даде смелостта да направят следващата стъпка", каза Тотори на пресконференция.

"Джапан еърлайнс" се опитва да се възстанови от спада в сектора през периода на пандемията на фона на връщането на туристите в Япония. Безопасността на полетите напоследък попадна в центъра на вниманието, след като самолет на "Джапан еърлайнс" се сблъска с машина на японската брегова охрана на токийското летище "Ханеда" по-рано този месец. Всички 379 души на борба успяха да напуснат машината, преди тя да избухне в пламъци.

Авиокомпанията си е поставила за цел 30 процента от мениджърите в групата да са жени до края на финансовата година, която приключва в края на март 2026 г. Към края на март 2023 г. съответният дял е 22,8 на сто.