"Стелантис" (Stellantis), компанията майка на "Крайслер" (Chrysler), критикува вчера остро исканията на синдиката на Обединените автомобилни работници (UAW) в САЩ, заявявайки, че "всички замесени трябва да се фокусират върху реалността", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Главният оперативен директор на "Стелантис" - Северна Америка Марк Стюарт написа в писмо до служителите, с което Ройтерс се е запознал, че автомобилостроителят " се е ангажиран да работи със синдиката за постигането на споразумение, основаващо се на икономическия реализъм".

Говорител на синдиката на Обединените автомобилни работници отказа да коментира писмото на Стюарт, но по-рано тази седмица шефът на профсъюза Шон Фейн нарече предложенията на "Стелантис" "боклук" и хвърли копие от тях в кошчето в пряко излъчване.

Стюарт заяви, че приемането на исканията на Фейн "може да постави под заплаха способността за вземане на решения в бъдеще, които да гарантират сигурността на работните места за служителите. Това е губещо предложение за всички нас".

Сегашните четиригодишни договори със "Стелантис", "Дженерал мотърс" (General Motors) и "Форд мотър" (Ford Motor) изтичат на 14 септември.

Синдикатът обяви, че се стреми към "смели и амбициозни подобрения, включително повишаване на заплатите с над 40 на сто през идните четири години, значителен допълнителен отпуск и възстановяване на пенсиите с конкретно възнаграждение, които преди това бяха премахнати за нови служители".

"Предложенията на "Стелантис" са шамар в лицето", каза Фейн, разкривайки, че автомобилостроителят е предложил намаляване на здравните осигуровки, по-малко почивни дни за новите служители и вдигане на тавана за временни работници.

Според Стюарт обаче лидерът на синдиката не пресъздава справедливо хода на преговорите. "Театралниченето и личните нападки няма да помогнат за постигане на споразумение", написа Стюарт, добавяйки, че е време да се седне на масата за преговори непредубедено и разумно.

Два информирани източника казаха тази седмица пред Ройтерс, че автомобилостроителите са пресметнали, че договорните изисквания на синдиката могат да повишат сегашното средно заплащане от 60 долара на час до над 150 долара на час.

Масло в огъня наля и решението на "Стелантис" да затвори завода на "Крайслер" в Белведере, Илинойс - това се превърна в проблем в тазгодишните преговори за договор със синдиката, съобщи Асошиейтед прес.

Над компанията виси заплаха от стачка през септември.