Световните фармацевтични компании масово отхвърлят идеята за отмяна на патентите за ваксините срещу Ковид-19. Макар и печалбата им да не е под непосредствена заплаха, те се опасяват, че подобно предложение може да създаде прецедент, който да спира иновациите, съобщиха Франс прес и БТА.

Защитата на патентите не е факторът, който възпрепятства производството на ваксини, изтъкват фармацевтичните компании.

Да се даде на нуждаещите се страни книга с рецепти без необходимите съставки, гаранции и квалифицирана работна сила, няма да помогне на хората, които чакат ваксина, подчерта шефката на лобито на биотехнологичните компании БИО (BIO) Мишел Макмъри-Хит.

Усвояването на технологията на информационната РНК, която е в основата на ваксините на Пфайзер/Бионтех (Pfizer/Biontech) и Модерна (Moderna), закупуването на машини, провеждането на клинични тестове, стартирането на мащабно производство не се прави за 6, 12 или 18 месеца, отбелязва главният изпълнителен директор на Модерна Стефан Бансел. Компанията му се ангажира от октомври да не преследва съдебно други компании, които използват патентите й, за да произвеждат и те ваксини срещу Ковид-19.

Митническите бариери и недостигът на някои съставки също спират производството.

Компаниите, които в момента печелят от ваксината - Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson) и АстраЗенека (AstraZeneca) се ангажираха да я продават на себестойността й - няма да бъдат особено засегнати от отмяната на патентите през идните месеци, заяви Йън Гендлър от компанията за проучвания Велю Лайн (Value Line).

Би ли могло предложението да има положително влияние върху репутацията на лабораториите, които често са остро критикувани за високите цени на медикаментите? Не е сигурно, смята Фарасат Бохари, икономист, специализиран в областта на конкуренцията и здравеопазването в британския университет на Източна Англия.

Според шефа на нюйоркската биотехнологична компания Акорда терапютикс (Acorda Therapeutics) Рон Коен, подкрепяйки временната отмяна на патентите, президентът на САЩ Джо Байдън се спуска по опасен и хлъзгав склон.

Кои ще се следващите незащитени патенти в списъка, след като веднъж бъде установен подобен прецедент, алармира той в Туитър, отбелязвайки, че ракът и болестта на Алцхаймер също могат да бъдат възприемани като световни кризи.

Сегашната система на интелектуална собственост не е поставена под сериозна заплаха, заявиха обаче някои експерти пред АФП.

Отмяната на патентите за Ковид-19 създава прецедент за бъдещи здравни кризи, прогнозира Бокари. Фармацевтичните лаборатории, независимо дали са подпомогнати или не от държавни фондове, няма да са насърчени да инвестират следващия път, когато е налице спешна ситуация, добави той.

Искаме ли да отменим патентите за ваксините за няколко години, докато се постигне колективен имунитет? Искаме ли да включим и терапиите? Има още много точки, по които да се преговаря, заключава експертът.