В Българския енергиен холдинг (БЕХ) е създадено ново дружество - Национален енергиен оператор, което да се фокусира върху системи, които да способстват за развитието и съхранението на зелена енергия. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в началото на специализирано събитие "Energy of Tomorrow", което се провежда днес в "Интер Експо Център" в София, предаде БТА.

Работи се активно и с Европейската комисия за започването на проекти, които по различен начин да стимулират внедряването на подобни технологии, заяви Христов.

Служебният министър на енергетиката изтъкна, че кризата в Украйна е насърчила процеса на декарбонизация и въвеждането на алтернативни източници на енергия.

България има една от най-големите въглеродно интензивни икономики в Европа, но това представлява и голяма възможност за внедряването на нови технологии, добави министър Христов.

Електроразпределителните дружества ще получат пари от Европа за подмяна на измервателните устройства на електроенергия с "умни" електромери от Модернизационния фонд. Това каза насвой ред председателят на КЕВР Иван Иваное. По този начин от страна на Европейската комисия ще се предоставят средства за електроразпределителните дружества, добави шефът на регулатора.

Иванов уточни, че дружествата трябва да участват, като представят своите проекти. "Зная, че поне едно от дружествата има намерение да закупи голямо количество "умни" електромери за дистанционно отчитане, включително за управление на потреблението", заяви Иванов. Председателят на КЕВР обаче отбеляза, че към момента няма изискване към регулатора с подзаконов акт да определи някакви параметри.