За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи. За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група "Холдинг БДЖ" ЕАД е в размер на 13 256 000 лева. Групата, която включва "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ-Товарни превози" ЕООД и "Холдинг БДЖ" ЕАД за първи път от 10 години излиза на печалба. Това съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). 

"БДЖ-Товарни превози" ЕООД от своя страна към края на юни реализира счетоводна печалба от 6 904 000 лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, от присъщата му дейност се отчита положителен финансов резултат в размер на 2 201 000 лева. Разчетите показват, че "БДЖ-Товарни превози" ЕООД са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. досега.

Източник: МТС

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината.

"БДЖ-Пътнически превози" ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това, от януари, дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите, съобщиха от министерството.

Междувременно министърът на транспорта и съобщенията в оставка Николай Събев изрази във фейсбук задоволство от финансовите резултати на холдинга и поздрави "платените емисари".