Две знакови дела, свързани с IT гиганта "Хуауей" ще получат развитие в следващите седмици, съобщи CNBC. Администрацията на президента Тръмп проучва възможността да ограничи възможностите американски компании да ползват телекомуникационно оборудване, произведено в Китай. Прогнозата е той да бъде подписан в началото на март.

Решението на Вашингтон ще се отрази със сигурност на отношенията между САЩ и Китай, които в момента водят тежки преговори за изглаждане на търговските проблеми помежду си. Един от аспектите на тези преговори е и кражбата на интелектуална собственост, в което са обвинени много китайски компании.

Министерството на правосъдието на Канада още не се е произнесло по искането на САЩ за екстрадиране на дъщерята на основателя на "Хуауей" и финансов директор на компанията Ванджоу Мен. Тя е обвинена в мошеничество заради укрити сделки с Иран, който е под санкциите на Вашингтон.

За 28 февруари в Сиатъл е насрочено дело по предполагаема кражба на търговски тайни, принадлежащи на компанията T-Mobile от "Хуауей". Китайската компания определи обвиненията като "несъстоятелни", заявявайки, че въпросните тайни не са били секретни, а общодостъпни.