Американската верига за бързо хранене Бъргър кинг (Burger King) временно затвори близо половината си заведения в Китай заради разпространението на коронавируса. Това съобщи президентът и директор на компанията Хосе Едуардо Сил.

Бизнесменът заяви, цитиран от агенция Блумбърг, че в повечето случаи ресторантите се затварят по искане на местните власти. Той добави, че все още е твърде рано да се каже дали тези мерки ще повлияят на финансовите показатели на компанията в краткосрочен план.

Китай има около 1300 ресторанта на Бъргър кинг, посочва Блумбърг.

В края на януари американската компания Старбъкс (Starbucks) затвори над 2000 кафенета заради коронавируса.

Веригата ресторанти за бързо хранене Макдоналдс (McDonald's) взе аналогични мерки, затваряйки част от обектите си в Китай.

В края на декември китайските власти регистрираха в големия град Ухан пневмония, предизвикана от коронавирус от новия тип 2019-nCoV. Освен в Китай заболяването беше установено и в 24 други страни. Световната здравна организация призна избухването на епидемията за извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб.

Китайските власти вече потвърдиха над 42 700 случая на заразени с коронавируса. Над 1000 от инфектираните са починали, а над 4000 са оздравели, припомня ТАСС.