Екологизацията на транспорта вече е тема, на която се обръща сериозно внимание у нас. Борбата с климатичните промени и чистотата на въздуха, който дишаме, се превърна в сериозен акцент в ежедневието на българите. Ако допреди няколко години електрическите автобуси бяха нещо, което виждахме от телевизионни репортажи от по-богатите и развити страни, то днес те все по-често стават гледка от реалния ни живот.

В няколко български града, не само в София, вече има линии на градския транспорт, които се обслужват от електробуси. И ще стават все повече. А един от двигателите за бъдещето развитие в тази сфера, е българска компания, която има сериозен интерес към електрификацията и екологизацията на градския транспорт у нас.

"Авто Инженеринг Холдинг Груп" развива дейност в различни сфери както в България, така и далеч отвъд границите й. Един от сериозните й интереси е електотранспорта, за който предлага цялостни решения. Вече има и няколко спечелени проекта в рамките на програмите на български общини за чистотата на атмосферния въздух.

В рамките на един от тях "Авто Инженеринг Холдинг Груп" вече е предала на Община Враца 7 от 9-те броя нови и модерни тролейбуси, които ще обслужват жителите и гостите на града. Последните два се очаква да пристигнат тази седмица. Паралелно с това, след спечелването на обществената поръчка по проекта "Модернизиране на градския транспорт в община Враца, Фаза ІІ - покупка на електрически автобуси за обслужване на транспортната схема на гр. Враца", на 30 юни мениджъра на "Авто Инженеринг Холдинг Груп" Юлиан Димов подписва и договор за доставка на 13 броя електробуси, както и необходимите за използването им зарядни станции. Стойността на проекта е 12.727 млн. лв. и се изпълнява в рамките на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. "Авто Инженеринг Холдинг Груп" ще достави електробусите и зарядните станции в рамките на 330 дни. Периодът включва също и обучението на шофьори, технически персонал за обслужване и поддръжка и т.н.

След доставката на 9-те тролейбуса и 13-те електробуса целият градски транспорт на Враца ще бъде обновен и няма да излъчва никакви вредни емисии. А 14-те модерни дизелови автобуса, закупени преди година и отговарящи на стандарта Евро 6, които се движат в момента в града, ще бъдат пренасочени към линиите, обслужващи околните села, обясни координаторът по проекта от страна на община Враца Ралица Гешовска.

В същото време "Авто Инженеринг Холдинг Груп" е спечелила и друг подобен конкурс - в община Хасково, с която вече има и подписан договор на обща стойност 4.788 млн. лв. "В рамките на този проект компанията ще достави 5 броя 12-метрови електробуси и още толкова зарядни станции за бавно зареждане на батериите им през нощта, както и още една бърза, която да обслужва електрическите автобуси през деня." - казва Юлиан Димов

Паралелно с това "Авто Инженеринг Холдинг Груп" е подала оферти за още редица протичащи в момента у нас конкурси, кандидатствайки за доставката на общо 200 електрически автобуса. Дружеството има сериозен ангажимент към екологизацията и развитието на транспорта в градовете. Чрез електрификацията му ще бъдат постигнати целите за по-чист въздух и опазване на околната и градската среда - от една страна, както и заложените на България като член на ЕС - от друга. Замяната на дизеловите автобуси в обществения транспорт с електрически е реална стъпка към подобряването на начина на живот у нас и намаляването на излъчваните вредни емисии, от което печелят и хората, и природата.

А освен да доставя електробуси и необходимата за използването им инфраструктура, компанията разполага с технически обезпечен оторизиран от производителя Golden Dragon сервиз с необходимия капацитет и кадри за комплексно гаранционно и следгаранционно обслужване на автобусите и зарядните станции, включително за ремонт на основните им агрегати, системи и части. По отношение на експлоатацията на доставяните електробуси в бъдеще, компанията може да подмени батериите с нови, когато жизненият им цикъл приключи, обяснява Антоанета Стоилова, мениджър проекти към "Авто Инженеринг Холдинг Груп".

Превозните средства и зарядните станции, които "Авто Инженеринг Холдинг Груп" доставя и обслужва в рамките на 24-месечната гаранция и след това, са произведени от утвърдената на 4 континента китайска компания Golden Dragon. Освен у нас и в Китай, електробуси от серията PIVOT се движат още в Германия, Нидерландия, Израел и Мексико, а други модели са доставени на общо 120 клиента в Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Първият електрически автобус на Golden Dragon е въведен в експлоатация през 2008 г., а 4 години по-късно започват доставките и извън китайския пазар.

През 2015 г. изцяло алуминиев електробус на Golden Dragon, проектиран съвместно с нидерландска компания, печели наградата Best Ecological Award на изложението BUSWORLD в Белгия. През 2018 г. компанията започва първите тестове на автономен електрически автобус, а година пo-късно става първият китайски производител, преминал успешно такива тестове на затворено трасе в Израел. Освен това електробусите на Golden Dragon притежават европейско типово одобрение и успешно преминати тестове по SORT методология (Стандартизирано пътно изпитване за жизнения цикъл). Това са изисквания за европейския пазар, които не всички китайски компании успяват да покрият.