България е сред страните, които напредват бързо в замяната на цигарите с алтернативите с намалена вреда, а българите са отворени към иновациите в тютюна и никотина. Заключенията са на Томазо Ди Джовани, вицепрезидент "Международни комуникации" на Филип Морис Интернешънъл, който се срещна с български журналисти по повод 5 години IQOS в България.

"Близо 10% от българските пушачи вече са преминали на продукт, който е по-добър избор за тях от цигарите. Според мен това е забележителен успех", обясни комуникационният експерт, който в последните години работи усилено по създаването на разбиране за трансформацията на тютюневата компания. Визията за бъдеще без дим на Филип Морис Интернешънъл вече е широко разпространена на близо 70 пазара в света, а целта е до 2025 г. те да станат 100, потребителите на бездимни алтернативи да са над 40 милиона и по този начин пушенето да стане отживелица. По отношение на бързината на разпространение на новите продукти, страната ни се намира по средата, сочат данните на компанията.

снимка: PMI

"В България иновациите се приемат добре, и резултатите досега са наистина забележителни, но темпът е малко по-бавен в сравнение с други държави. Например в Рим, моят роден град, 25% или една четвърт от пушачите вече са преминали на бездимните ни алтернативи. В Атина ситуацията е горе-долу същата. В някои държави като Япония и Обединеното кралство, една трета от пушачите вече са преминали на бездимни алтернативи", сподели Ди Джовани.

Именно в Япония е най-голям броят на отказали се пушачи с помощта на по-малко вредни алтернативи. Една трета от японците, употребяващи цигари, са преминали на устройства с нагряване, а резултатите от това не закъсняха и по отношение на здравната статистика, стана ясно по време на презентацията на Ди Джовани. Миналата година проучване в страната показа драстично намаление на хоспитализациите от заболявания, свързани с тютюнопушенето, откакто бездимните алтернативи са на пазара и масово замениха цигарите.

Пълната замяна на цигарите с алтернативи с намалена вреда ще настъпи по различно време в отделните държави. По-бързият темп на промяната зависи от обществените политики и представителите на здравната общност, които също могат да изиграят своята роля, казва още директорът "Международни комуникации" на Филип Морис Интернешънъл. Според него в държави като Япония и други, които подкрепят намаляването на вредата, след 10-15 години цигарите могат да бъдат спомен от миналото. България също има шанс да се нареди в позитивната статистика.

"Промяната от 10% само за няколко години в България всъщност е фантастичен резултат, но може да се направи и повече, ако всички подпомагаме този процес. България е пионер по отношение на въвеждането на прогресивно законодателство и иновациите в никотина и тютюна се приемат добре. Ако бъдат положени още малко усилия и има обществена подкрепа, страната може да стане една от първите в Европа, в които цигарите ще бъдат заменени от по-малко вредни алтернативи. Това е напълно възможно да се случи в България", отбелязва Томазо Ди Джовани.

снимка: PMI

Той подчерта, че подходът за намаляване на вредата започва с човешкото желание за иновации, изработени за по-добро бъдеще. Такава иновация е дори хладилникът, който вече век е нормална част от битието ни и благодарение на него са намалени чувствително случаите на рак на стомаха заради правилното съхранение на храната. Иновации за намаляване на вредата са и предпазните колани на автомобилите, които спасяват животи, а приложението им се налага поради увеличаващата се възможна скорост в съвремието ни.

През следващите 10-20 години иновациите могат да решат едни от най-належащите промени на нашето съвремие, категоричен е Ди Джовани. Иновациите, базирани на наука и технологии вече променят Филип Морис Интернешънъл - бизнесът на компанията днес е различен отпреди 10 години - 99% от научноизследователската дейност е посветена на бездимните алтернативи, a 70-75% от търговските дейности са свързани именно с тях. За напредъка на мисията за бъдеще без дим работят 980 учени, лаборанти и инженери. Хоризонтът на Филип Морис Интернешънъл за бъдещето е дори още по-смел, навлизайки в области като здравеопазване и качество на живот, след придобиването на фармацевтични компании като OtiTopic, Vectura и Fertin Pharma. "Предприемаме тази стъпка, защото с течение на времето и в процеса на работа по създаване на бездимни алтернативи, натрупахме много експертни знания относно науката и технологиите, свързани с приема на вещества и лекарства, и на никотин, на базата, на които можем да изградим ново бъдеще за компанията", допълва Ди Джовани.

Като част от стратегията на Филип Морис Интернешенъл за разширяването на портфолиото от бездимни алтернативи наскоро компанията придоби и шведската Swedish Match - лидер при тютюневите продукти за орална употреба - снус и никотинови пликчета. От 2024 г. се очаква Филип Морис Интернешънъл да стъпи отново на пазара в САЩ след като сключи споразумение с досегашния си дистрибутор Altria за комерсиализиране на IQOS в дългосрочен план.

 

*Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България