Пенсионно-осигурителните компании успяха да преодолеят трудностите на 2020-а и към края на годината доходността им като цяло е положителна. Така коментираха пред Dir.bg изминаващата година от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

От 13 милиарда лева внесени в универсални пенсионни фондове, в момента в тях има около над 14.5 милиарда лева - определено има положителна доходност, изчисляват от БАДДПО.

"Надяваме се кризата да премине, капиталовите пазари да се успокоят и да продължим да работим в спокойна обстановка. Така или иначе индивидуалните партиди на хората за защитени, една по-спокойна световна икономика само би допринесла за повишаване на доходността им", заявиха от браншовата организация.

Наред с кризата, породена от пандемията COVID-19, за пенсионните фондове годината бе белязана и от дългоочакваните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

"Радваме се, че политиците решиха най-накрая да приемат промените в КСО. Това са промени, които от години се обсъждат и са одобрени от всички специалисти. Като цяло това е продължение на реформата в пенсионната система, започната преди 20 г., за постепенно преминаване от солидарен към капиталов принцип. Това е особено важно при демографските тенденции в страната", категорични са експертите от Асоциацията. Като допълват, че промените ще позволят на компаниите през 2021-а да започнат да плащат суми, на обща стойност над 1 милиард лева, които са подсигурени в ликвидността на фондовете.

"Дълбоко вярваме, че вече предложеният законопроект за промени в КСО ще регулира напълно фазата на изплащане и ще премине успешно през етапите на съгласуване и одобрение от Народното събрание в първите два месеца на следващата година", казаха още от БАДДПО. И допълниха, че ако промените в Кодекса се приемат, са готови от септември 2021-а да изплащат пенсии.

Това е критично важно за стартиране на плащанията на първите пенсии от допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО), планирани от септември 2021 г. Определено е с висока значимост за осигурените лица. Тогава първите жени, родени след 31.12.1959 г. достигат пенсионна възраст. Фондовете са напълно готови да започнат да изплащат, затова е толкова важно да се приемат промените в Кодекса.

Какви пенсии ще се отпускат от 2021-а?

  • стандартни пожизнени пенсии;
  • разсрочено плащане за различни периоди; 
  • еднократно теглене за малките партиди, ако няма достатъчно натрупвания за отпускане на пенсия.

Важната специфика при изплащането за частните пенсии е че те се наследяват в пълен размер от наследниците, което важи и за периода на натрупване и за периода на изплащане.

Важно е да се знае, че всеки човек по всяко време може да провери, колко пари има по своята партида. Инвестиционните портфейли на пенсионните дружества са публични. 

Промените в КСО, засягат и коефициента на редукция, с който се намалява държавната пенсия на лицата, които са имали осигуряване в универсален пенсионен фонд.

До сега този коефициент е 20 процента. Заложен е с идеята да има изравняване на пенсиите на хората, които имат вноски във втория стълб с тези на хората, които се осигуряват само в държавното обществено осигуряване. Но постепенно се налагат корекции във формулата, за да се отразят най-различни други параметри - годините преди 2001 г., т.е. преди да има втори стълб, различните периоди, в които държавата дотираше НОИ, разясниха експертите. Според тях коефициентът трябва да се намали до малко над 9 процента. Така ще има справедливо разпределение между хората, които имат вноски във втория стълб, и тези, които нямат, смятат от пенсионните компании.

По отношение на тезата, че две пенсии могат да са по-малко от една от БАДДПО са категорични:

Една, две личности само спекулират с числа и се мъчат да излъжат хората да се откажат от личните си партиди. Всички експерти и специалисти, и то от целия политически спектър, казват, че бъдещето е на капиталовия принцип. Иначе вечно ще се остане на тежки дотации от държавния бюджет, т.е. всички ние скрито пак ще плащаме.