Френската автомобилна група Пе Ес А (PSA), обединяваща марките Пежо, Ситроен и Опел обяви днес, че спира всичките си заводи в Европа заради коронавируса, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Така вторият европейски автомобилостроител последва примера на италианско-американския си конкурент Фиат-Крайслер, с който е в преговори за сливане и който съобщи днес, че временно прекратява производството в повечето от европейските си заводи, допълва БТА.

Заводите на Пе Ес А в Мюлуз и в Мадрид спират работа от понеделник.

Утре спират работа заводите за сглобяване в Поаси, Рен и Сошо във Франция, Сарагоса в Испания и Айзенах и Рюселхайм в Германия, както и в Гливице в Полша. От сряда ще има нови спрени предприятия.

Другият френски автомобилостроител - Рено, който сутринта съобщи, че прекъсва производството на четирите си завода в Испания, обяви, че от тази вечер спира и всичките си заводи във Франция.

От утре и Фолксваген затваря обектите си за производство на Сеат в Испания, предаде Ройтерс. Групата е представила на испанските власти план за съкращаване на всичките й 14 800 работници заради коронавируса. Не всички обаче ще бъдат засегнати, уточнява компанията. Според нея спирането на дейността от утре в Барселона ще засегне 10 500 работници.