Атаката на хусите срещу петролна инсталация в саудитския град Джеда е атака срещу световната енергийна сигурност, заяви говорителят на предвожданата от Саудитска Арабия коалиция в Йемен полковник Турки ал Малики, предаде Ройтерс.

Ал Малики заяви, че коалицията е в процес по вземане на необходимите оперативни мерки за защита на цивилното население и цивилните обекти, предаде саудитската информационна агенция СПА.

Ракетният удар по инсталацията на саудитската петролна компания Арамко бе нанесен тази нощ. Информацията беше съобщена в Туитър от военен говорител на йеменската шиитска група. Той посъветва чуждестранните компании, работещи в Саудитска Арабия, да бъдат много внимателни, защото "операциите ще продължат".

Саудитското министерство на енергетиката заяви, че няма пострадали при нападението. В резултат на удара възникнал пожар на петролен терминал северно от Джеда, но той бързо бил потушен.

Саудитска Арабия ще се противопоставя на подобни актове на агресия, заяви представител на министерството. Доставките на нефт няма да бъдат засегнати от ракетната атака, каза още той.

Йемен е обхванат от конфликт от 2014 г., когато бунтовниците хуси превзеха столицата Сана и голяма част от северната част на страната. Боевете ескалираха през март 2015 г., когато на страната на правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади се намеси водена от Саудитска Арабия коалиция, припомня Ройтерс.

Конфликтът доведе до най-голямата хуманитарна криза в света. Близо 80 на сто от населението на Йемен се нуждае от хуманитарна помощ, припомня ТАСС.

Нападението с ракети и дронове срещу обекти на Арамко през септември миналата година намали за кратко наполовина петролното производство на Саудитска Арабия, по данни на Франс прес. Отговорността за него поеха хусите.