Американската компания "Конкорд смарт инфраструктура" АД е второто дружество, преминало успешно задължителната процедура по удостоверяване на техническа съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси. Така влиза в сила договорът, сключен между компанията и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), за Национален доставчик на услуги (НДУ) за електронно събиране на пътни такси.

"Конкорд смарт инфраструктура" АД ще развива дейност под търговската марка DigiToll. Предоставянето на услуги започва на 14 август на специално разработената онлайн платформа digitoll.bg и в системата Cashterminal, която разполага с над 1500 платежни терминални устройства на територията на цялата страна.

Процедурата за регистриране НДУ включва три етапа - първият завършва с вписване в Регистъра на Националните доставчици на услуги на сайта bgtoll.bg. Втора фаза завършва с договор между Агенция "Пътна инфраструктура" и кандидата, а третата - с влизане в сила на този договор след доказване на оперативна съвместимост с електронната система на АПИ.

"Успешното приключване на всички етапи на процедурата е само началото на работата ни по този проект. Ефективното управление на пътната инфраструктура в страната е ключово за развитието на икономиката и повишаване на стандарта на живот у нас. Вярвам, че международният екип на "Конкорд смарт инфраструктура" има експертизата, необходима за въвеждането на добрите практики от Европа и света в България и ще работи усилено за развитието на бизнеса във всички сектори и региони", коментира изпълнителният директор на компанията Кирил Георгиев.

"Сложността на интегрирането на такива високотехнологични тол системи не трябва да бъде подценявана и ние сме напълно ангажирани с успешната им експлоатация. Радвам се, че можем да работим по този проект и очаквам с нетърпение деня, в който и други държави - в това число и САЩ - ще могат дa се възползват от иновациите, които въвеждаме в България.", сподели Джеф Нортръп, основател на Concord и Concord Smart Infrastructure, Inc. и член на съвета на директорите на "Конкорд смарт инфраструктура" АД.

Мажоритарен собственик в "Конкорд смарт инфраструктура" АД е американската компания Concord Smart Infrastructure, Inc. В ръководството й участват мениджъри с огромен опит в областта на дигиталните услуги за клиенти от Fortune Global 500 и важни инфраструктурни проекти по целия свят.

Част от ръководния екип на българското дружество има дългогодишен опит и в управлението на американската компания Concord, която се занимава с внедряване на облачни решения, информационна сигурност, дизайн на дигитални решения и анализ на данни.