Водеща компания за производство на бойна техника от САЩ иска да произвежда машините си у нас. Така ще бъдат открити над 1000 работни машини. Това може да се случи ако Министерството на отбраната приеме предложението на водещата американска компания The Armored Group (TAG) да достави бойни машини на пехотата за нуждите на Сухопътни войски и да развива производството си у нас. 

TAG поиска включване в актуалната процедура по избор на доставчик през май 2019 г.

Позицията на МО е, че искането на компанията е дошло на прекалено късен етап от проекта, въпреки че TAG е готова да представи обвързваща оферта преди крайния срок от 31 октомври. Като част от предложението си за индустриално сътрудничество към българското правителство TAG предлага да пренесе цялото си производство на военен клас бронирани машини в България. 

Основните акценти от предложението са да бъде създадено смесено дружество, с Терем Холдинг или друго дружество, посочено от българското правителство. 

Аспарух Пилософ - представител на TAG за България, Тарек Хайдемани - директор на продуктово производство на TAG и Робърт Паздерка - главен изпълнителен директор на американската компания

Снимка: TAG

Страната ни трябва да участва със земя и работни помещения, а американската компания ще осигури мениджмънт, оборудване и свръхмодерни технологии. Компанията акцентира и на ползата за българското производство от 30-годишния опит, който инженерите й имат в производството на машините.

По предложението на TAG смесеното дружество трябва да получава лиценз за производство на 10 вида бронирани автомобили, а не само за автомобилите по актуалното задание на МО.

Освен това то трябва да получи и изключителни права за продажба на тези 10 вида автомобили в ЕС, вкючително с опция за собствени марки.

"Нашето предложение е България да не бъде просто клиент на базиран в друга държава производител", заяви изпълнителният директор на TAG Робърт Паздерка. "Ние даваме на България възможност да обедини усилията си с нашата компания и заедно да се конкурираме със същите тези производители на големия пазар за бронирани автомобили в ЕС. Още повече, че България ще излезе на този пазар с най-модерните американски технологии и по всяка вероятност с най-конкурентните цени"

Аспарух Пилософ - представител на TAG за България, Тарек Хайдемани - директор на продуктово производство на TAG, Робърт Паздерка - главен изпълнителен директор на американската компания, и Дейвид Хемпсън - представител на TAG за България

Снимка: TAG

Директорът на продуктовото развитие на TAG Тарек Хамейдани е убеден в пълното превъзходство на представената бойна машина за пехотата Mastiff 8х8х8 над машините на всеки конкурент.

"Готови сме да срещнем нашия екип с главните инженери на всеки конкурент, да докараме по една машина и да си поговорим за неща като балистична и минна защита, разположение на двигателя и център на тежестта, топлинен отпечатък на машината, осем задвижващи и завиващи колела, време за смяна на двигателя и много други. Ще бъде забавно", каза Хамейдани.

редвижда се да бъдат в България да се произвеждат 10 свръхмодерни модела.

Снимки: TAG

Бойната машина Mastiff 8х8х8 беше представена на професионална аудитория вчера, 26.09.2019 г., със съдействието на дирекция "Отбранителна Аквизиция" на МО.

Снимки: TAG

TAG е основана през 1992 в Детройт като малък бизнес за производство на инкасо автомобили. Днес TAG е сред най-големите доставчици на бронирани автомобили в Америка с клиенти като армията на САЩ, Департамента по отбрана, Държавния департамент и др.