Гигантът в онлайн търговията "Амазон" (Amazon) обяви, че вдига минималната надница за всичките си служители в САЩ на 15 долара на час от следващия месец, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Компанията уточни, че от повишението ще се възползват 350 000 работници - на пълно работно време, на непълно, временни и сезонни служители. Включени са и служителите на неотдавна придобитата веригата магазини за биохрани "Хол фуудс" (Whole Foods), уточни АП.

Заплащането на служителите, обслужващи клиенти, които вече печелят по 15 долара на час, също ще бъде вдигнато.

"Амазон" има над 575 000 служители по света.

Заплащането им може да е различно на различните места. Стартовата заплата е 10 долара на час в склад в Остин, Тексас, а в Робинсвил, Ню Джърси, е 13,50 долара на час. Средната надница на служител на "Амазон" за миналата година е била 28,446 долара на час, според представени документи, като това включва работниците на пълно работно време, на непълно работно време и временно наетите.

"Амазон" посочи, че екипът на компанията, занимаващ се с обществените интереси, ще поиска федерална минимална заплата от 7,25 долара на час.

Възнамеряваме да настояваме за увеличение на минималното заплащане, което ще има голямо значение за живота на десетки милиони хора и семейства в страната, посочва в изявление Джей Карни, старши вицепрезидент в "Амазон".

Търговската верига "Таргет" (Target Corp) повиши миналата година минималната си надница на 11 долара на час и обеща да я вдигне до 15 долара на час до края на 2020 година, а най-голямата търговска верига "Уолмарт" (Walmart) повиши минималното си заплащане до 11 долара на час по-рано тази година.

Някои анализатори отбелязват, че макар "Амазон" да плаща заплати близки до минималните и служителите и на запад да разчитат на социални помощи, то собственикът на компанията - Джеф Безос е най-богатият човек в света.