Съветът на директорите на руския газов концерн "Газпром" взе вчера единодушно решение да преизбере Алексей Милер за още пет години начело на компанията. Правомощията му ще бъдат удължени официално от 31 май 2021 г.

Каквото и да се говори за новия стар шеф на "Газпром" Алексей Милер едва ли ще бъде достатъчно пълно като описание. Той успява вече двадесет години (ръководи "Газпром" от 2001 г.) да се задържи на един от най-влиятелните постове в руската и световна енергетика. А това няма как да не се случи без подкрепата лично на президента на Руската федерация Владимир Путин.

През годините назад компанията "Газпром" на Милер бе изправена пред редица предизвикателства на световната сцена, но успява да бъде удобният и евтин енергоизточник за руснаците, който не се страхува да изхарчи милиони от авоарите си за реклама в най-престижния европейски футболен турнир.

А дали Милер е фен на Барселона или Манчестър Юнайтед може би ще уточним в друго време. Сега е ясно, че на газовия трон в "Газпром" той ще продължи да властва още поне пет години.

Алексей Милер е роден в Ленинград (настоящ Санкт Петербург - б.а.), следва в тамошния Ленинградски икономически институт, където завършва и защитава докторантура. По време на перестройката на Горбачов той работи в градската управа. Първо в Комитета за икономически реформи, а по-късно и до 1996 г. в Комисията по външни работи.

Вероятно там някъде се среща и с десет години по-възрастния му началник Владимир Путин. Тази дружба продължава и след като Алексей поема по пътя към "Газпром". Милер се изкачва до поста заместник-министър на енергетиката в Русия, а през 2001 г. влиза и в борда на директорите на "Газпром".

Тогава концернът е белязан от корупция и недобро управление. С променлив успех Милер успява да модернизира руския монополист, като дори се намират сериозни инвеститори, които да подкрепят "Газпром" по пътя му на международната сцена.

Именно в последните 20 години "Газпром" успя да запази статуквото си на водещ доставчик на природен газ за Европа. Построени бяха газопроводите "Син поток", "Турски поток" и "Северен поток". Това се случи под погледа именно на Милер и, разбира се, лично на Путин. В новия си мандат Алексей Милер изглежда ще успее да завърши и "Северен поток 2" въпреки американските санкции, към които бе включен и той.

Когато Милер повиши пазарната капитализация на над 360 милиарда долара, през 2008 г. обяви, че "Газпром" е в състояние един ден да стане първият концерн в света с пазарна капитализация в трилиони долари. Това не се случи и вероятно никога няма и да стане, след като в САЩ започнаха шистовата революция и доставките на втечнен природен газ за Европа.

И въпреки хубавите мигове "Газпром" на Милер до момента имаше и грандиозни провали - такъв е примерът с известния газопровод "Южен поток". В един студен есенен ден през октомври 2010 г. Алексей Милер бе на посещение в България, където се обсъждаше създаването на проектната компания "Южен поток България", която трябваше да изгради газовото трасе. Преговорите си Милер водеше с премиера Бойко Борисов и тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Въпреки тогавашните уверения, че е постигнат напредък по проекта всички видяхме какво фиаско се случи след това с "Южен поток" и как това спомогна за обтягането на отношенията между България и Русия.

Присъствалите тогава на срещите на Милер с българските власти си спомнят още, че той е прагматичен експерт, който говори изключително премерено. От него човек може да чуе това, което иска, но колко още неща се прехвърлят в главата на Милер, никой не можеше да каже - коментират запознати с преговорите отпреди 10 години. На международната сцена Алексей Милер винаги се е държал на ниво и наистина с малко думи е казвал най-необходимото и основното по дадена тема. А как успява да задържи ниски цените на газа в Русия, все още никой не е разбрал напълно.

Милер обаче е идвал и преди "Южен поток" в България. Още в началото на новия век председателят на "Газпром" бе у нас по покана на "Овергаз". Целта бе да нагледа какво се случва с българската компания, която тогава бе собственост на "Газпром". Визитата се случи малко след разразилите се скандали с доставчика на газ за България "Топенерджи". Още тогава - през 2001 г. се говореше как "Газпром" не е същата компания, която остави ерата Рем Вяхирев. (Повече по темата - може да се прочете в статията в Dir.bg "Преди 20 г.: Фанфари, газ и Бъки победителят".)

България ще запомни Милер и "Газпром" и с друго тежко решение - газовата криза от началото на 2009 г. Именно тогава руският концерн спря кранчето на синьото гориво за Европа, а България бе засегната най-тежко. Просто тогава от украинското направление идваше и единственият източник на синьо гориво за страната ни. А десетте дни без природен газ доведоха до сътресения в доставките на топлофикациите, а големи заводи като "Кремиковци" и "Агрополихим", "Стомана Индъстри" и други работиха на минимума си с нищожните доставени количества природен газ. Именно тази газова криза накара България да се събуди и да започне да мисли за газови връзки към Гърция и Турция.

Изглежда, че новият мандат на Милер също ще бъде напрегнат - Европа си поставя нови зелени цели, но постигането им минава през използване на огромни количества природен газ. А 40% от суровината за ЕС отново ще идва от "Газпром", със или без Украйна и САЩ на газовата карта.