Акциите на "Чайна мобайл" (China Mobile) се повишиха, след като днес излязоха на борсата в Шанхай, предаде Би Би Си. Това стана след привличането на 7,7 милиарда долара в най-голямото първично публично предлагане (ППП) в Китай от десетилетие.

Ценните книжа отвориха при дебюта си при цена от 63 юана за акция, което е ръст от 9,4 процента и надвишава котировката от 57,58 юана в офертата, преди този ръст да се свие до едва 0,5 в рамките на днешната търговия.

По-малките конкуренти на компанията - "Чайна телеком" (China Telecom) и "Чайна Уником" (China Unicom), вече се завърнаха на родна земя. Трите компании бяха делиствани от Нюйоркската фондоваa борса след решението да се ограничат инвестициите в китайски технологични компании, взето при управлението на бившия президент на САЩ.Доналд Тръмп.

Листваните на Хонконгската борса акции на "Чайна мобайл" също скочиха с над 4 процента в ранната търговия, след като компанията обяви плана си за обратно изкупуване на до 2,05 милиарда ценни книжа на стойност приблизително 13 милиарда долара.

Според Нина Сян, автор на книгата "Технологичната война между САЩ и Китай", властите в Пекин са се погрижили добре за успешния дебют на "Чайна Мобайл" в Шанхай.

За Пекин е важно да гарантира, че ППП е успешно и да покаже, че Китай разполага с всичко необходимо, за да приеме компаниите на собствените си фондови пазари, допълни Сян.

За китайските компании обаче няма да е добре да загубят достъпа си до американските капиталови пазари и ще е поредната стъпка по низходящата спирала на влошаващите се двустранни отношения, отбелязва Би Би Си

"Чайна мобайл" е най-големият мрежов мобилен оператор в Китай по общ брой абонати.