Акциите на бразилската държавна петролна компания Petrobras рязко поевтиняха днес с над  10 на сто на борсата в Сао Пауло, след като вчера петролната  държавна компания намали с 10 на сто цената на дизела за 15  дни в отговор на национална стачка на шофьорите на камиони.

Те протестират срещу скъпото гориво и действията им доведоха до нарушаване на доставките включително за летищата и на износа на страната, съобщи Агенция "Франс прес".

Днес следобед преференциални акции на компанията изгубиха 11,52 на сто от стойността си, а обикновени книжа - 10,98 на сто. В същото време индексът на борсата Bovespa спадна само с 1,46 на сто.

Petrobras обяви в сряда, че ще намали с 10 на сто цената на дизела и ще го остави на по-ниското му ниво 15 дни, за да понижи напрежението в социалния конфликт.

"Това е извънредна мярка. Не става дума за промяна в ценовата политика на компанията", обясни президентът Педро Паренте.

Цената на дизела в Бразилия скочи заради поскъпването на петрола и новата ценова политика. Компанията, контролирана от държавата, твърди, че новата й ценова политика е ключов елемент в стратегията й за укрепване на нейните финанси и имиджа й, след като бе замесена в най-големия корупционен скандал в Бразилия.