Търговията с ценни книжа на няколко компании от конгломерата на индийския магнат Гаутам Адани бе спряна днес след срива на котировките им при откриването на търговията на Мумбайската борса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Акциите на "Адани ентърпрайсис" (Adani Enterprises), флагмана на конгломерата, са се сринали с 10 на сто при откриването на търговията, според данните на борсата в Мумбай, което доведе до автоматично спиране на трансакциите.

Търговията с акции на "Адани енерджи" (Adani Energy), "Адани портс" (Adani Ports), "Адани тотал газ" (Adani Total Gas) и "Адани трансмишън" (Adani Transmission) също бе преустановена, след като и те се понижиха с 10 на сто, а на "Адани уилмар" (Adani Wilmar) - с 5 на сто.

Спадът на котировките на "Адани", който продължава шести пореден ден, е резултат от обвиненията в счетоводна измама, отправени от американската инвестиционна компания "Хинденбург рисърч" (Hindenburg Research) миналата седмица.

Заради този скандал листваните на борсата компании от конгломерата са загубили 104 милиарда долара от пазарната си капитализация, а личното състояния на Адани се е сринало с няколко десетки милиарда долара, според агенция Блумбърг. Вследствие на това Адани е загубил статута си на най-богатия човек в Азия.

Групата е анулирала вторичното публично предлагане (FPO) на акции на "Адани ентърпрайсис" на стойност 2,5 милиарда долара, които бяха презаписани вчера, тъй като според магната не би било "коректно от етична гледна точка" операцията да бъде продължена.

Междувременно Индийската централна банка е поискала от местните банки подробна информация за експозициите им към компаниите, които са част от конгломерата "Адани", съобщиха днес източници от правителството и банките, цитирани от Ройтерс.

Резервната банка на Индия не коментира новината. Източниците на Ройтерс са пожелали да останат анонимни, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите.

Подразделението за управление на богатство на "Ситигруп" е спряло да приема ценни книжа от групата компании на Гаутам Адани заради липсата на финансова гаранция за заеми по маржин сметки, съобщи късно вчера "Блумбърг нюз".