Европа е начело през 2020 година в класацията на консултантската компания Refinitiv, глобален доставчик на статистически данни, по сливания и придобивания (M&A) с ръст от 34% до общо 989 милиарда долара.

Общият обем на M&А в света достига 3.6 трилиона долара през 2020 г. благодарение на няколко големи сделки през последните няколко месеца, сочат още данните на Refinitiv. Общата сума за миналата година е по-малко от тази през 2019 година, но само с 5%. След силно забавяне заради пандемията COVID-19 през първата половина на 2020 година, сделките по M&A рязко нарастват през втората половина на годината.

От юли компаниите са сключили сделки за сливания и придобивания на обща стойност над 2.3 млрд. долара, което е с 88% повече от януари-юни. Както през третото, така и през четвъртото тримесечие обемите превишават 1 млрд. долара, т.е. за първи път от 2008 г. две поредни тримесечия сумите по сделките M&A са по-високи, подчертават анализаторите на Refinitiv. Сред положителните фактори през втората половина на годината, според търговците, са очакванията за скорошно получаване на ваксина срещу коронавирусна инфекция, както и избирането на Джо Байдън за следващия президент на САЩ.

След Европа по ръст на M&A е САЩ, като общият обем на сделките за сливания и придобивания е спаднал с 21% и възлиза на 1.4 трилиона долара. В Азия M&A се увеличават с 15% до 872 милиарда долара.

Анализаторите очакват активността по M&A в Европа да остане силна и през първите месеци на новата година, отчасти поради по-слабото нарастване на пазарите на акции в региона.

3е-news.net