На 29 февруари 2024, за десета година фондация BCause, заедно с партньорите си, връчи Годишен знак "Отговорна компания - отговорни служители" на българските компании, които насърчават и развиват дарителството на работното място. Всички те са превърнали благотворителността в част от фирмената култура и предлагат на работещите в тях разнообразни възможности да се включат в дарителски и доброволчески акции, базари, споделяне на опит и знания с уязвими групи.

Годишният знак "Отговорна компания - отговорни служители" се връчва от фондация BCause, Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) и Асоциацията на специалистите по устойчивост (АСУ).

2 384 777 лева са дарени през 2023 г. само от служителите на номинираните тази година 23 компании. Техни 8661 служители са положили повече от 66 000 човекочасове доброволчески труд през 2023 г.

Компаниите са подкрепили служителите си да даряват и доброволстват с отпуск за доброволчество, логистика, материали, координация и съфинансиране.

Впечатляващо е, че те са различни бизнес сектори - търговски вериги, банково дело, телекомуникации, информационни технологии, аутосорсинг, комуникации, машиностроене и електроника, земеделие и други, с общо повече от 51 000 служители.

Журито, което оцени предоставената от компаниите информация, бе в състав Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, Детелина Смилкова, Председател на Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора, Марина Стефанова, председател на Асоциацията на специалистите по устойчивост, и Иван Янакиев, председател на Българско дружество за връзки с обществеността. Те дадоха висока оценка на компаниите за техния професионализъм, отдаденост и добро планиране през годината, което им е позволило да реагират навреме на очакванията на обществото и на самите служители.

Снимка: Dir.bg

Водещите на церемонията Елица Баракова и актьорът Стефан А. Щерев приветстваха гостите на събитието и преди да обявят разпределението на Годишните знаци, разговаряха с Кристина Горялова от МенторМейт и Ивона Митева от отдел Администрация и КСО екипа в "ТСД Груп" ЕООД.

Златен знак "Отговорна компания - отговорни служители" за 2023 година бе присъден на 4 компании - Hewlett-Packard Enterprise, Мъркъл ЕООД, А1 България ЕАД и SAP.

Сребърен знак "Отговорна компания - отговорни служители" за 2023 година бе присъден на цели 15 компании.

Първото сребро отиде при HP Inc. България. Тяхната инициативата "40 дни да правиш добро" подкрепи 7 проекта на 6 неправителствени организации. През 2023 година компанията продължи и безплатните си технологични обучения за български студенти и ученици. Осъществиха се и дигитални обучителни инициативи за бежанци, както и други обучителни инициативи с участие на фирмени доброволци.

Със сребърен знак бяха отличени още: BILLA България, Cargill България, Kaufland България, Ситибанк Европа АД, клон България, Банка ДСК, Endava, .ФАНТАСТИКО ГРУП" ООД, TELUS International Bulgaria, Ментор Мейт, Виваком България ЕАД, DXC Technology, УниКредит Булбанк, Овергаз и "ТСД Груп" ЕООД.

"През 2023 година създадохме нашата дамска общност, с която влизаме в ролята и на ментори, за да подпомагаме различни инициативи. С над 5300 служители знаем колко сме големи и се възползваме от мащаба, за да правим добро." - споделиха от банка ДСК. Служителите на банката и през изминалата година се включват с редовно дарителство в подкрепа на различни каузи, а компанията допълва дарителските инициативи. Колегите се включват в зелени инициативи и в проекти за развитие на финансовата грамотност сред младите хора.

Снимка: Dir.bg

С бронзов знак бяха отличени компаниите и техните служители в SiteGround и Роберт Бош ЕООД.

Както всяка година бяха връчени и Годишни знаци - поощрения с пожеланието догодина да се превърнат в бронзови, сребърни или златни.

Монделийз България получи Годишен знак за това, че 80% от служителите активно са участвали с дарения и доброволчество в инициативите и кампаниите, които Монделийз е имала през изминалата 2023 годината.

Bosch Digital бяха отличени за това, че вплитат благотворителността във вътрешните си обучителни програми. Те неизменно откликваха с подкрепа в извънредни ситуации - като при земетресенията в Турция и бедствието в Карлово.

Снимка: Dir.bg

Годишният знак "Отговорна компания - отговорни служители" е учреден през 2014 г. от Фондация BCause, Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), а през 2020 г. към организаторите се присъедини и Асоциацията на специалистите по устойчивост (АСУ).

Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като % от общия брой служители), от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време.

Решението се взима въз основа на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни въпросници.