И в началото на 2021-а година, дилемата за работа в чужбина е актуална за много българи. Вероятно имате много приятели и познати, които отдавна работят извън България. Поводът да се случва това е различен и решението не винаги е лесно. Обикновено носталгията към близки и Родина е голяма, но често се налага да пренебрегнем всичко това и да вървим смело напред.

Затова през последната седмица на 2020-а ви попитахме: Бихте ли работили в чужбина?

  • 31% от гласувалите в анкетата признават, че ако са налице добри опции за заплащане и развитие, биха предприели смело такава крачка
  • 27% са склонни да продължат кариерата си навън, ако работата е с ясен и постоянен ангажимент
  • За 10% от вас е важна възрастта, в която ни се отдава такава възможност и тя е определящ фактор
  • По 2% разделят отговорите, че за подобно решение е важно какъв е семейният ни статус, както и да имат възможност да се прибират в България през уикендите
  • Също 2% биха опитали, ако е сезонен ангажимент

Останалите 25% никога не биха работили в чужбина и не желаят да им се налага да обмислят подобна възможност.

Публикуваме без редакторска намеса някои от най-интересните ваши коментари, които показват мнение и в двете крайности:

"Тази сутрин в Dir.bg се появи статия за това как 91% от хората купили си електромобил, изобщо не възнамеряват да се "върнат назад" и да си купят отново кола с двигател с вътрешно горене. Същото е и със заминалите българи на Запад - веднъж видели и осъзнали фундаменталните разлики в начина на живот, труд и заплащане, повечето емигранти никога не биха си и помислили да се върнат. Лошото за България е, че сред тези "повечето" са 99% от способните и образованите. Малкото, които се връщат, обикновено го правят по някаква съвсем друга причина, нямаща нищо общо с привлекателността на България като място за живот и работа."

"В България съм работил 44 г. и продължавам да работя. В България съм бил 2 години казарма. Работя, защото съм работар, знам как да си направя парите, старая се да съм професионалист, имам висше, с което работя и 2 специалности по него. Получавам няколко хиляди евро на месец, не като на запад - на година. Тук съм при децата си, те също получават добри доходи. Всеки си има апартамент, гараж...Караме нови коли... Пътуваме където, когато и както си искаме. Никога не бих отишъл да работя в чужбина."

"Аз си изработих заслужените години навън и от сега нататък съм на спокойствие в България. Имах идеалната възможност да изпълнявам работата която искам и на местата където искам. Душата каза, че е време е за прибиране и речено сторено. Убеден съм, че и в България има възможности за работа и развитие! Успех на всички, независимо къде живеете!"

"Понаправих пари в чужбина. Не ми е тежала никога работата, която работих и като изпълнител и като ръководител в големи фирми. Отношението и понякога неприкритото пренебрежение обаче за това, че съм българин и към България е най- тежкото. При това на хора, които нито знаят, нито могат повече от мен. С една дума - в чужбина си оставаш винаги чужденец. Затова се прибрах в България, макар и вече пенсионер."

Изводите оставяме на вас. Всеки има право да избере начина си на живот и къде и как да подсигури финансирането му.

Участвайте активно и в анкетите ни през настоящата 2021-а година.