Всяка година множество млади българи започват да учат в български и международни университетите. Още с първата лекция обаче възниква въпроса - как ще се реализират те на пазара на труда.

Оставането и завръщането на студентите в България е ключово за развитието ни като общество и държава.

Платформата "Идеалният кандидат" е насочена именно към онези млади хора, търсещи начин да се реализират в България, както и към компаниите, желаещи да подобрят работната среда у нас.

Стажантските програми за натрупване на опит стоят в основата на кариерната реализация на всеки студент. Лидл България е една от онези компании, които са отворили широко вратите си за талантливите млади хора.

В Лидл България стажантите са на разположение на компанията в продължение на два месеца. За това време те работят по реален бизнес казус, имащ практическа насоченост. Ментор и екип от професионалисти им помага в извървяването на стъпките, необходими по натрупването на важния професионален опит.

Днес ще ви запознаем със студент, който се е завърнал от чужбина, за да се включи в стажантската програма на Лидл България. Елиза Зографова ще разкаже какво е научила от престоя си в една от водещите вериги в ритейл сектора у нас.

- Здравей, Елиза! Какво те привлече към Лидл България?

- Лидл България е международна компания и голямо име на родния и световен пазар. Към нея ме привлече това, че разпознавам Лидл България като доста коректен и честен работодател.

- Това ли е първият ти стаж и как премина той?

- Това не е първият, а четвъртият ми стаж. Смятам, че всеки млад човек трябва да добие малко работен опит преди да завърши образованието си. Стажът премина с много емоции, малко препятствия и един доста готин финал.

- Успя ли да съчетаеш работата през лятото с личния си живот?

- Беше ми доста лесно да свикна с графика си. Стажът на Лидл България позволява достатъчно свободно време, както за социалния ми живот, така и за академичните проекти, които имах възложени от университета си за лятото. Успях да отида и на море, и на планина. Доста съм доволна от графика си.

- Смяташ ли, че теорията от университета те подготвя добре за реалния свят на работещите?

- Мисля, че не толкова академичните знания ме подготвят за работния свят. По-скоро университетът ме научи как да съм организирана, как да следя срокове, как да структурирам работата си. През времето на следването си получих по-скоро ценни soft-skills, отколкото конкретни работни знания.

- Имаше ли трудности през двата си месеца в стажантската програма и какво научи, справяйки се с тях?

- Имаше със сигурност. Финалната презентация, която трябваше да изготвям, бе една от трудностите. Беше ми малко сложно да структурирам всичките идеи, които съм генерирала за двата си месеца на стаж, в една презентация и да я представя по възможно най-краткия и събран начин. С помощта на колегите от екипа и с проучванията, които направих, смятам че завърших проекта си доста успешно.

- Получи ли подкрепа от колегите си и какво научи за работата в екип?

- Да, получих огромна подкрепа от колегите си и от отдела. Още от първия ден те ме приеха страхотно и ме въведоха в работата, която извършват. Те бяха готови да помогнат и отговорят на всеки един от въпросите ми, за което им благодаря много!

- Какви емоции оставя у теб стажантската програма в Лидл България?

- След края на стажа аз оставям с позитивни и негативни емоции. Позитивни, защото наистина намерих нови приятели в лицето на другите стажанти и колегите си от компанията. Негативни, защото за съжаление напускам Лидл България и не знам кога ще бъда тук отново. Знам обаче, че ще се върна.

- Смяташ ли, че опитът от стажантската програма на Лидл България ще ти е полезен и за в бъдеще?

Да, със сигурност. Този стаж бе в не толкова познатата за мен сфера на employer branding, която вече намирам за доста интересна. Виждам един страхотен старт на кариерата ми в този стаж и в тази област. Надявам се скоро да се върна в Лидл България.

- Би ли се завърнала в България след завършване на образованието си в чужбина? Предлагат ли компаниите у нас добра и модерна работна среда, в която ти да се чувстваш комфортно?

- Като студент в чужбина това е нещо, за което се питам откакто заминах. Мисля, че бих се върнала в България. В последните години, а и благодарение на стажа на Лидл България, видях, че за мен тук има развитие. Оценявам добре способностите си на този пазар, а в България се чувствам най-щастлива. Важно е всеки един от нас да поеме отговорността и да се върне в България, за да може след години тя да е това, което искаме да бъде.

- Трябва ли всеки един студент да има нужния опит преди започването на нова работа? Помага ли за това времето в университета? Би ли препоръчала стажантската програма на Лидл България на свои приятели?

- Да, за младите хора в днешно време е изключително важно да добият работен опит преди да завършат. Така те ще са конкурентноспособни на един вече пренаситен пазар, както го наричат някои. По този начин те ще приложат на практика това, което учат в университета. Смятам, че стажантската програма на Лидл България е една доста добра възможност за това и бих я препоръчала на всеки, които ме попита.

- Кое е нещото, което няма да забравиш никога от стажа си в Лидл България?

- Най-важното, което ще остане в мен след стажа, е знанието как една голяма корпорация като Лидл България върши това, което върши. Как зад всеки един процес има човек и колко добре организирано е всичко. За мен бе много важно да видя това и да разбера дали аз бих се вписала в такава среда. Смятам, че бих.

След разговора с Елиза остава да си пожелаем всички млади български таланти, независимо къде следват и завършват висшето си образование - в България или в чужбина, да останат и да се развият в страната ни. Те ще помогнат да направим държавата си по-добро място за живеене и работа.

Компании като Лидл България дават добър пример и практики, помагайки за развитието не само на младите таланти, но и на обществото ни.

*В материала има продуктово позициониране