"Мястото за кариерно развитие на младите ни сънародници е България - с този апел вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри двудневния форум "Кариера и живот - защо в България?" и национална дискусия "Демографията няма цена". Събитието, което се провежда днес и утре в София тех парк, се организира от платформата за кариерно и имиджово развитие Bulgaria wants you, сдружението "Движение за национална кауза" (ДНК) и Economic.bg.

Според Мария Габриел платформата дава шанс на всеки желаещ да стане част от бизнес системата на България. Тя разказа за професионалния си опит като еврокомисар от март т.г. по време на посещение в Силициевата долина, където имало засилен интерес към страната ни. Налагало ѝ се постоянно да отговаря на запитвания "Кои са водещите български университети?", "Кои са водещите български стартъп компании?" и други. Габриел обаче се впечатлила от въпроси като "Каква е връзката между индустрията и университетите?", "Какви шансове имат талантите да се развият в България?".

"Ето това е смисълът на тази инициатива днес - да даде шанс на младите таланти да намерят своето място за реализация именно в родината ни", посочи Габриел. Тя благодари на водещите Иван Христов и Андрей Арнаудов, автори на платформата, защото според нея инициативата "Кариера и живот - защо в България" е амбиция и двигател на иновационна система ново поколение, която ще докаже, че мястото на младите ни сънародници за кариерно развитие е именно родината ни.

Над 85 щанда участват днес в изложението, каза телевизионният водещ Андрей Арнаудов. Колегата му Иван Христов обясни, че представителите на компаниите дават изключително полезна и точна информация - от позицията до задълженията, свързани с нея и размера на първоначалната заплата.

Входът за посетители е свободен след предварителна регистрация за участие на сайта на Bulgaria wants you. Традиционно събитието събира на едно място представители на правителството, бизнеса, изпълнителната и законодателната власт, синдикати, експерти и обществени личности. БТА е медиен партньор на инициативата, която цели да провокира младите хора да изберат родината си като място за своето кариерно развитие и живот.

"В България има работа за всеки един наш сънародник, който се колебае дали след получаване на диплома зад граница ще намери реализация в родината ни", категоричен е председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, който се включи във форума. С

Георги Георгиев разказа за своя опит и житейски път пред препълнената зала "Джон Атанасов". Завършил е Kings college в Лондон и се е върнал да гради частна адвокатска практика в България, преди да бъде избран за поста председател на СОС. "И днес с гордост подписвам препоръки на млади студенти да учат зад граница, но с надеждата, че един ден ще се върнат обратно в родината", отбеляза Георгиев. Той благодари на компаниите, които избират столицата за седалище за развитие на своя бизнес. По негови думи градът, който има 2,5 милиона жители, има своите преимущества, но и своите проблеми. Председателят на СОС разказа подробности и за българското метро - че има изградена пътна мрежа от 52 км, която сравни с "цял подземен град". Георгиев обясни, че във връзка с метрото постоянно се среща с аутсорскомпании, в които работят 700-800 души и всички те постоянно търсят нови кадри и се разрастват. Затова смята, че всеки българин има своето място в бизнес екосистемата на държавата ни.

Bulgaria wants you не е само платформа, но и медия, която популяризира бизнеса и дава шанс за младите да намерят своето място, допълни телевизионният водещ Андрей Арнаудов.

Инициативата се състои за втора поредна година. Тазгодишното издание е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Музикалният продуцент Станислава Армутлиева, актьорът Калин Сърменов, интериорният дизайнер Алекс Ковачев също ще вземат думата пред стотиците посетители на форума.