WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да се опитаме да подобрим комуникационната среда между работодател и кандидат, ви попитахме в поредната ни анкета за предизвикателствата на работното ни място:

С оглед на развитието на изкуствения интелект към днешна дата, притеснявате ли се за работното си място?

- 65% от гласувалите в анкетата твърдят, че не се притесняват, но активно четат инфо по темата и се образоват

- 27% от анкетираните казват, че още е рано да се каже дали са притеснени или не

- 6% признават, че са леко притеснени, а други 2% са сериозно загрижени

За да коментираме темата и резултатите от анкетата, от WorkTalent.com се обърнахме за експертно мнение към Георги Найденов, който има сериозен опит в сферата на предприемачеството, финансите, администрацията и развитието на проекти.

- Г-н Найденов, 65% от гласувалите в анкетата твърдят, че не се притесняват, но активно четат инфо по темата и се образоват. Можем ли да считаме този факт като убедително доказателство, че вече хората приемат все по-сериозно навлизането на изкуствения интелект в бизнеса и се опитват да се адаптират навреме за предстоящото?

- В нашият свят, движен от технологиите, никоя индустрия или бизнес никога не стои на едно място и хората и фирмите не следва да са изключение. Най-критичният извод, който можем да извлечем от разглеждането на тенденциите е, че те трябва да бъдат също толкова гъвкави и адаптивни, колкото постоянната динамика на развиващият се свят.

Технологии като generative AI и cloud computing ще стават все по-фундаментални за начина, по който работят организациите, и хората трябва да знаят как да ги използват и интегрират в решенията, които разработват, и в стратегиите, които препоръчват.

Тъй като те помагат на организациите да се ориентират в променящия се пейзаж на генеративния AI и дигиталната трансформация ще бъде от съществено значение всички да подобрят своите собствени модели на доставка и методи за ангажиране.

И накрая, ключът към растежа и развитието се крие в усъвършенстването на видовете бизнеси, индустрии и сценарии, в които са най-добре подготвени да се ориентират въз основа на опит и експертни познания. Само тогава те могат успешно да се насочват към постигане на основни цели като съгласуване на ценностите, дигитална трансформация, ESG въздействие и др.

- 27% от анкетираните казват, че още е рано да се каже дали са притеснени или не. Как смятате Вие? Рано или късно е? И как да преценим на кои статии да вярваме в интернет пространството и на кои не?

- До три години AI ще преобрази цялата икономика на света. Предположенията са, че GPT5, който в момента се обучава и се очаква да излезе до края на годината, ще бъде неразличим от човека. Имаме шест до дванадесет месеца. Ако изградим изкуствен интелект, който е неразличим от човека, искам да задам въпроса - какво ще се случи с всички професии, които са свързани с колцентровете, с аутсорсинг. Това са десетки хиляди високоплатени работни места, които са от критично значение за икономиката ни. Това е задачата, която стои пред нас.

Критичната оценка на интернет източниците на информация е много важна задача. Тя е малко повече изкуство, отколкото точна наука. Може би е тъжен коментар за състоянието на нашето общество, че групите на омразата се опитват да пренапишат историята, че измамниците се опитват да измамят нищо неподозиращите маси, че индивидуалната ангажираност към качеството е трудно откриваема черта, но това е реалността, в която ние живеем. Има много легитимни източници на информация, но намирането им е трудна задача.

Достоверността е качество, което прави нещо надеждно или правдоподобно.

"Малко удоволствия могат да се равняват на присъствието на човек, на когото имаме пълно доверие." - Джордж Макдоналд

"Малко неща могат да помогнат на един човек повече от това да възложите отговорност върху него и да го уведомите, че ВИЕ му имате доверие." - Букър Т. Вашингтон

- 6% признават, че са леко притеснени, а други 2% са сериозно загрижени. Нужна ли е национална кампания по темата, която да сведе до работодателите какво и как е нужно или както сме свикнали, всеки работодател и служители, ще се оправят по единично?

- Тъй като общият глобален икономически спад се прогнозира да се влоши, компаниите вероятно ще останат предпазливи, когато става въпрос за харчене и инвестиране в радикални нови идеи през 2024 г. Въпреки това, има редица технологични и обществени тенденции, които просто са твърде значими за игнориране или отлагане за по-добри дни. Това са областите, в които можем да очакваме да видим непрекъснати иновации и инвестиции.

За да бъдете лидер в индустрията след пет години, имате нужда от ясна и завладяваща генеративна AI стратегия днес. Сега генеративният изкуствен интелект дава силата за създаване и интелигентно автоматизиране на потребителското изживяване, както и на вътрешните операции, така и в ръцете на почти всяка организация.

Тъй като става все по-осъществимо автоматизирането на техническите аспекти на работата - кодиране, изследване или управление на данни, например - способността да се използват меки умения за задачи, които все още изискват човешка намеса и отношение, става критична. Поради тази причина през 2024 г. ще видим как организациите увеличават инвестициите си в развиване и подхранване на умения и качества като емоционална интелигентност, комуникация, решаване на междуличностни проблеми, стратегия на високо ниво и мисловно лидерство.

- Каква е Вашата трактовка по темата изкуствен интелект? Като нещо положително или отрицателно го приемате за цялата бизнес среда?

- Един от най-големите въпроси през последните месеци е дали генеративният AI може да унищожи работни места. Не можем окончателно да изключим загубата на работни места, поне в краткосрочен план. Технологичният напредък често причинява смущения, но исторически погледнато, те в крайна сметка подхранват икономическия растеж и растежа на заетостта.

Комбинирайки генериращ AI с всички други технологии за автоматизация, потенциалният растеж може да бъде още по-голям. Всички видове автоматизация биха могли да помогнат за увеличаване на растежа на производителността. Това обаче ще изисква значителни действия от страна на заинтересованите страни в публичния и частния сектор. Работниците ще се нуждаят от подкрепа при усвояването на нови умения, а други рискове, свързани с генеративния ИИ, също трябва да бъдат смекчени и контролирани. Но ако преходът на работниците и рисковете се управляват добре, генеративният ИИ може да допринесе значително за икономическия растеж.

Докато големите работодатели може да са в състояние да се справят със собствените си нужди от обучение, мащабът на предизвикателството за преквалификация за нацията като цяло изисква по-широки партньорства с индустриални групи, доставчици на образование и организации с нестопанска цел, както и стимули за инвестиране в човешки капитал. Обръщането към необходимостта от преквалификация с усилия извън рамките на отделните компании би помогнало за разпределяне на разходите, като се отговори на опасенията на работодателите, които може да не са склонни да инвестират в обучение на служители, които впоследствие могат да напуснат.

- Кои според Вас биха били атрактивните професии за млади хора, ако сега започват да учат висше образование?

- Бъдещето е технологично, но в сърцето на тази технология се намира човекът. На индивидуално ниво технологичната грамотност става ключова. Във века на информацията, способността да се използват технологиите е също толкова важна, колкото базовото умение да четем и пишем. Всяка професия ще изисква технологична грамотност и тя ще е новото базово умение. Всеки един от нас ще трябва да ползва множителят Изкуствен интелект, ако иска да остане конкурентен.

За компаниите, този нов свят означава, че хората наистина са техният най-ценен актив, а фразата "няма незаменими хора" вече далеч не е вярна.

Критичното мислене, възможността да се ориентираш в непозната обстановка, да можеш да анализираш и да придобиваш нови знания са качествата, които ще решат всичко. Професията на бъдещето е Мисленето.

Младите хора днес искат смислени кариери, които са в съответствие с техните страсти и насърчават иновациите.

Вярвам, че правилният подход към младите таланти, наред с откритата комуникация, ясната лидерска позиция и социалната среда, са ключови за успеха на компаниите и се надявам повече лидери да се вслушват в гласа на Gen Z.

- На колко години са в момента хората, които са най-облагодетелствани според Вас от появата на изкуствения интелект точно сега?

- Развитието на AI е толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон. Това ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравни грижи и общуват помежду си. Около него ще се преориентират цели индустрии. Бизнесът ще се отличава по това колко добре го използва.

AI може да намали някои от най-големите неравенства в света. В световен мащаб най-лошото неравенство е по отношение на здравето: 5 милиона деца под 5-годишна възраст умират всяка година. Това е спад от 10 милиона преди две десетилетия, но все още е шокиращо висока цифра. Почти всички от тези деца са родени в бедни страни и са починали от предотвратими причини като диария или малария. Трудно е да си представим по-добро използване на ИИ от спасяването на живота на деца.

- Нека завършим днешното ни интервю с Вашия съвет към всеки един, който в момента чете това интервю и прави свои собствени изводи и надгражда темата и познанията си?

- Вече не става въпрос за това хората и компаниите да оцелеят след пандемията, а за предлагане на гъвкави договорености, оценяване на времето на служителите и оползотворяване на потенциала на глобалната работна сила. Да, връщането на работниците в офиса е тема от последните 12 месеца. Но работодателите също така гарантират, че запазват способността си да работят с географски разпръснати екипи и да привличат таланти от всяка точка на света. Поради тези причини ще видим, че броят на обявите за работа с "отдалечени" или "хибридни" местоположения ще остане доста над нивата преди COVID - 19 през 2024 г.

Талантът идва във всички възрасти, форми, размери и цветове. Несъзнателните расистки, сексистки или възрастови пристрастия могат лесно да проникнат в системите около наемането, обучението, управлението на представянето или развитието, което води до маргинализиране, лошо управление или пренебрегване на таланта. Винаги е имало бизнес аргументи за осигуряване на разнообразна и приобщаваща работна сила, но в епохата на ИИ, тъй като все повече разчитаме на машините за вземане на решения, които влияят на хората, това е по-важно от всякога.

Гарантиране, че една организация е защитена от всяка заплаха, която е зад ъгъла. Това може да означава кибератаки, икономически спадове, екологични събития, война, глобални пандемии или появата на разрушителен нов конкурент. Става дума за това да вземем това, което сме научили от компании, които са оцелели и дори процъфтявали в бурни времена, и да го използваме, за да планираме и да се подготвим за това, което може да се случи утре. Въпреки моята кристална топка, бъдещето никога не е сигурно и изграждането на устойчивост срещу всякакви заплахи, които могат да възникнат, ще бъде ключова бизнес тенденция през 2024 г.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com