* Материалът е изготвен със съдействието на Електрохолд България 

Лятото традиционно е време за ваканция, приключения и купони, но не и за групата младежи, които са избрали да се включат в стажантската програма на една от най-големите енергийни компании в България - Електрохолд. Събрани в една от аудиториите на Техническия университет в София, те работят по поредната задача - да сглобят къщичка за птици за 30 минути.

Задачата е изненадваща, но с нея младите хора се запознават с едно от многото предизвикателства, с които енергетиците се сблъскват почти всеки ден. Птиците често се събират около или кацат върху електроенергийните съоръжения, а това много пъти завършва фатално за тях самите и води до сериозни аварии и прекъсвания на електрозахранването. Затова екипът на Електрохолд в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) полага сериозни усилия да се справи с проблема като направи средата около съоръженията безопасна за прелитащите птици.

Младите хора в аудиторията научават за това предизвикателство от Свилен Чешмеджиев - координатор на съвместния проект от страна на БЗДП. Той обяснява колко важно е да бъдат защитени птиците и как това се съчетава с инвестициите в електроразпределителната мрежа. Стажантите също дават своя принос - сглобените от тях къщички за синигери ще бъдат поставени в няколко училища и детски градини от доброволци и служители на електроразпределителното дружество ЕРМ Запад, част от групата на Електрохолд. Дори младежите в началото да са приемали този подход като любопитна част от програмата, те на практика разбират колко е отговорна работата на електроинженерите и специалистите. Благодарение на техните усилия се поддържа електроразпределителната и електропреносната мрежа у нас, а това в случая означава не само да бъде осигурена светлина и комфорт в домовете на хората, а да бъде защитена и околната среда.

С този ценен урок приключва тазгодишната лятна стажантска програма на Електрохолд. За младите хора тя е добра възможност да се запознаят с професията на практика и възможност да изберат кариерно развитие в компанията. Важна роля в това отношение имат и наставниците от Електрохолд, които успяват така да насърчават стажантите, че те с желание да идват в офиса, а работата да върви леко и приятно. "За нас също е много вдъхновяващо да споделим професионалното си ежедневие с тези млади хора. Да им покажем с колко различни и понякога изключително сложни предизвикателства се справяме и какво удовлетворение ни носи това. Вярваме, че така най-добре можем да ги мотивираме да продължат да се занимават и развиват в професията", казва Васил Василев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЕРМ Запад. 

Обща снимка на всички стажанти

Източник: Електрохолд България

В Електрохолд се гордеят, че през тази година са успели да привлекат нови 28 младежи, желаещи да станат електроинженери. Всички те бяха отличени от директорите на компанията за показаното от тях усърдие по време на лятната програма. Част от младежите вече се присъединиха към екипите на Електрохолд и подписаха своите трудови договори. "Всеки един, който избере да остане, е една малка победа за нас", смята Евгения Накова, директор Човешки ресурси в Електрохолд България. "Енергетиката има нужда от мотивирани млади специалисти, от свежи попълнения, които да работят за развитието на този така важен отрасъл."

Вижте какво разказват стажантите за стажантската програма на Електрохолд:  

Вече 15 години Електрохолд подпомага подготовката на млади хора в сферата на енергетиката. Успешно завършилите стажантската програма до момента са 1058, като над 200 от тях са част от екипите на дружествата на Електрохолд. Има и специалисти на ръководни позиции, което е сериозен повод за гордост за Техническия университет в София и наставниците на младежите. 

Именно в ТУ от тази есен ще учи и Цветелина Богданова - един от стажантите в лятната програма. Цвети е сред онези, които ще останат на работа в компанията. "Да видя на практика какво е да работиш тук беше определящо при избора ми на университет", споделя Цвети.

Цветелина Богданова участва в доброволческата инициатива за сглобяване на къщички за птици

Източник: Електрохолд България

"Първоначално исках да вървя по стъпките на моя дядо - да следвам във Военната академия "Георги С. Раковски", но след стажа в Електрохолд реших да се запиша в ТУ в София", допълва тя. Енергичната млада дама вече изглежда силно впечатлена от възможностите за кариера в дружеството, стана ясно от разговора ни с нея. "Хората тук са страхотни, винаги ми помагат, когато имам въпроси. Мотивират ме в работата ми. Знам, че мога да разчитам на тях", споделя тя. По-рано тази година, като ученичка в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Никола Й. Вапцаров" в София, Цвети спечели и конкурса за стипендианти "Енергия за бъдещето" на Електрохолд. Уменията й впечатлиха мениджърите в компанията и отвориха вратите за младата дама в една традиционно мъжка професия. В момента Цвети чака с нетърпение първите си задачи и като студент, и като служител в ЕРМ Запад. 

Цветелина Богданова: Екипът винаги е готов да помогне на стажантите, с радост приех да съм част от групата Електрохолд
За мен е изключително важно да успея и това е целта ми сега, казва студентката

Здравей Цвети, какво те впечатли по време на стажантската програма на Електрохолд? Откъде започна твоята връзка с енергийната сфера?

Една моя приятелка ми предложи да отида да уча с нея в нейното училище. Преди това, докато учех в спортното училище, претърпях контузия и не можех да продължа там.

Това бе повратна точка за мен и така отидох в Професионална гимназия по механоелектротехника "Никола Й. Вапцаров". Там учителите се опитваха всячески да ме заинтригуват. Все пак това е традиционно мъжка професия и в началото не беше много интересно. Нещата се промениха в последните две години. Тогава започнахме да учим специалните, по-практически насочени предмети. През декември миналата година разбрах за стипендиантската програма на Електрохолд, която компанията организира всяка година и в която могат да се включат и ученици от 12-ти клас. И 12 човека от нашия клас се записахме. След първия кръг продължиха двамата с най-много точки и с най-добро време. Първият етап от конкурса бе тест с избираем отговор. Втория кръг бе тест с 15 въпроса и една задача. А третият кръг вече бе практически, проведе се в учебния център на ЕРМ Запад. Там с моя съученик спечелихме първото място и стипендията. Това много ме зарадва, родителите ми също се зарадваха.

Каква беше задачата?

Трябваше да свържем девиаторен ключ. И се справихме перфектно - точно по макета, както изглежда самата инсталация. А моят ментор остана много доволен от резултата ни.

През юни получих обаждане за летен стаж в групата Електрохолд. Разбира се, не се поколебах и приех предложението с радост. Убедена съм, че не съм сгрешила с този избор. Хората от екипа са винаги готови да ми помогнат и го правят. Човекът, който ме придружаваше и напътстваше, винаги в края на работния ден ми даваше задача, върху която да мисля. И това беше през цялото време. Всеки път имах възможност да размишлявам върху идеи и възможности. Така специалността ми ставаше все по-интересна. От компанията предложиха да ми помогнат и с обучението в Техническия университет, като поемат изцяло разходите за образованието ми. Много се радвам за тази възможност и приех предложението. Наистина ще се радвам да продължа и след това да работя в компанията.

В ТУ ще бъда задочна форма на обучение, за да мога и да ходя на работа, и да уча.

А с какво ще се занимаваш в Електрохолд?

Първоначално ще се занимавам с неща, които вече познавам от стажантската програма - с отчитане на данни. Това е добре за мен, докато навляза в сферата. После ще видим как ще се стекат нещата. С наставникът ми вече обсъждахме темата, предстои ни и още един разговор.

Как ти се струват екипът на Електрохолд и наставниците?

Хората са много интересни и приятелски настроени към нас още от първия ден. Дори имах един личен, труден момент, в който наставникът ме разбра и всички колеги също бяха съпричастни, за което им благодаря.

Екипната работа вече е налице значи.

Да. Аз не очаквах, че толкова добре ще се разбирам с тях, но съм много благодарна, че подходиха с разбиране в тази ситуация.

А какво те мотивира за този стаж и работа?

Основното е да завърша добра специалност и да имам стабилна работа, за да може всичко да е както трябва. Оттам нататък ще мога да се развивам - колкото по-нагоре, толкова по-добре. За мен е най-важно да успявам във всичко, което правя. Ще работя упорито и отговорно, за да оправдая доверието на моите бъдещи колеги.

Цветелина Богданова – стажант

Източник: Електрохолд България