На всеки от нас вероятно се е налагало да ползва болничен. Какви са причините, поради които прибягваме да него?

В последните 2 години активно се коментира темата за болничните листове и това кой каква финансова отговорност да поеме между държава, работодател и служител.

Потърсихме вашето мнение в една от нашите редовни анкети, за да разберем водещите ситуации, при които прибягвате до услугите на личния ви лекар.

Отговорът на този въпрос на пръв поглед изглежда резонен и лесен - ползвам болничен, когато наистина имам здравословни проблеми, които налагат хоспитализирането или оставането ми вкъщи.

Така и отговарят 62% от гласувалите в нашата анкета.

Но какво се случва с останалите цели 38%?

  • Около 17% отговарят, че въобще не ползват болничен
  • 14% споделят, че ползват такъв, когато се налага да се грижат за детето си
  • Близо 3% признават, че понякога умората на работното място е основна причина, но не желаят да хабят отпуска си
  • 1,5% твърдят, че са принудени да го ползват при работодателска забрана за платен отпуск

Остават и още близо 3,5%, при които страхът от загуба на работното място ограничава допълнително решението им за ползване на болничен.

Едва ли някой от вас е изненадан от отговорите. Но едно е ясно на 100% - здравето е преди всичко останало. Само, когато човек е здрав, тогава е пълноценен и продуктивен на работното си място. Когато това е необходимо, във важен фактор се превръща и опазването на здравето на близките, приятелите и колегите ви. Последното важи в пълна сила за времената, в които всички се налага да живеем. Всеки трябва да носи своята персонална отговорност и да допринася за здравословната работна и околна среда.

Следете и участвайте във всички наши анкети. Вашето мнение не само е важно, но и помага на всички ни.