Искало ли ви се е на интервю за работа да си смените местата с интервюиращия?

Вероятно за една голяма част от кандидатите това би била интересна опция. Вярваме, че всеки от вас може да зададе интересни въпроси. Ако си представим реално подобна ситуация, то все едно интервюирате себе си. Тръгвайки, обаче, за поредното интервю, сигурно една голяма част от вас започват да гадаят. "Какви ли въпроси биха ми задали?" и "Какво бих отговорил аз?". И този процес е неминуем, защото част от предварителната подготовка за интервюто е точно това. До голяма степен всеки вече е разиграл в аванс сценария, още преди да се яви. Сценарий, който, обаче, е продиктуван от предполагаемите въпроси на интервюиращия. А, какви въпроси бихте задали вие, ако това зависеше от вас самите? Това би означавало да интервюирате себе си, тъй като всички въпроси, които бихте задали са важни за вас и бихте желали да ви зададат точно тях. Те биха ви показали в онази светлина, която вие предполагате, че би ви спечелила интервюто.

Затова през седмицата в една от редовните ни анкети за предизвикателствата на работното място, ви зададохме точно този въпрос: Кои най-важни качества ще търсите в кандидата за работа, ако сте интервюиращ?

  • - 38% от вас биха търсили предимно добър опит от кандидата за позицията
  • - За 35% мотивацията на кандидата е приоритет номер едно
  • - При около 14% от вас би надделяло желанието за професионално развитие на кандидата
  • - 13% от вас биха задали въпрос, свързан с разностранните интереси на кандидата
  • - И за около 1% важното би било очакването за не толкова високо възнаграждение

Ако се опитаме да обобщим резултатите и да направим някакви изводи, то бихме споделили, че за близо ¾ от вас добрият опит и мотивация са определящи във всяко едно интервю, което вие бихте водили и това се очертават като най-важните за вас фактори. Другата ¼ обаче добавят към извадката и желанието за професионално развитие и интересите на кандидата като огледало на самия него. Интересен факт е, че само 1% от вас биха очаквали кандидатът сам да се подцени, за да бъде назначен на по-ниско възнаграждение. Всичките тези резултати показват недвусмислено, че всеки от гласувалите очаква подхода към него от интервюиращите да е с максимално уважение и достатъчно ясни въпроси, които да мотивират кандидата да покаже най-доброто от себе си. Всичко тези изводи са напълно нормални и адекватни, тъй като поводът за смяна на работа в идеалния си вариант е свързан с кариерно развитие, а не просто намиране на временен пристан. Това усещане личи и от отговорите на гласувалите в анкетата.

Участвайте и в следващите наши анкети, в които заедно ще се опитаме да разплетем пъзела и да разберем всички важни фактори за успешно професионално развитие и добра работна среда.