Висока строителна активност имаше в България през 2018 година, като отговор на устойчивото търсене. Това казаха от Националната асоциация на строителните предприемачи.

Те посочиха, че завършените жилища в София през миналата година са 107% в сравнение с 2017 година. В момента в столицата се строят 7989 жилищни сгради, което е със 63% повече на годишна база.

"Инвестицията в жилищни имоти остава най-сигурният и изгоден начин за съхраняване стойността на капитала. На фона на лихви по депозитите близки до нула и годишна инфлация около 3%, доходността от отдаване под наем е близо 5% на годишна база. Устойчивият ръст на работните заплати, ниската безработица и стабилната икономика създават допълнителен стимул на купувачите за сключването на сделка.", казва Асен Чавдаров от Управителния съвет на асоциацията.

Развитието на транспортната мрежа очаквано стана фактор купувачите при избора на район за живеене, отчитат от НАСП. Засилва се интересът към квартали като Хаджи Димитър и Овча купел, които доскоро са пренебрегвани от купувачите заради отдалечеността си и по-слабо развития транспорт. Със строежа на третата линия на метрото обаче се увеличават запитванията, с което расте и инвестиционната активност в тези райони, смятат предприемачите.

Запазват се и предпочитанията за придобиване на имот в София - Южните и Източните райони на София и в частност кварталите Лозенец, Стрелбище, Манастирски ливади, Младост и Изток са сред фаворитите.

Въпреки повишаващото се качество на строителството и подобряването на организацията на процеса, браншът изпитва сериозни затруднения при намирането на работна ръка. Строителните предприемачи смятат, че решение за недостига на подготвени кадри може да се търси в две посоки - процедури за квалифициране на местната работна ръка или улесняване на вноса от други страни. И двете опции обаче изискват държавна политика за подобряване показателите на пазара на труда.

 

Умерен ръст на цените в рамките на 5% през 2019 г., очакват членовете на Асоциацията.  Според тях, за последните 3 години средногодишният ръст е 7.5%, породен от липсата на проекти периода 2008-2016 г. и времето, необходимо за реализация на започнатите нови. В момента обаче недостигът на пазара се преодолява и това ще забави поскъпването през 2019 година.

Промяната в нагласите на купувачите, наблюдавана от строителните предприемачи, се изразява основно в две направления - взискателност към средата около имота и функционалност на жилището. Стремежът към по-високо качество на живот обуславя търсенето на крайградски комплекси с малки сгради или редови къщи, както и градски такива, но от затворен тип. Първият тип имоти отговарят на желанието за по-екологичен и спокоен начин на живот, далече от шума на големия град. Наличието на свободни терени извън столицата позволява реализирането на по-мащабни проекти, включващи апартаменти, къщи, търговски обекти, детски градини, спортни съоръжения и други.

От Асоциацията очакват стабилен интерес за покупка през 2019 г., при леко удължаване на процеса по избор от страна на клиентите. Търсенето на ново строителство ще расте предвид недоброто състояние на стария сградния фонд, а прилагането на съвременните тенденции в строителството при подобрена функционалност на имотите ще отговаря на потребностите на купувачите.