Разработват се 4 варианта, така че собствениците на жилища в многофамилни жилищни сгради и къщи да нямат собствено финансиране в момента на извършване на тази дейност по саниране и енергийна ефективност. Това каза пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя подчерта, че опитът със санирането на многофамилните сгради е показал трудна организация, тъй като не всички живущи могат да участват и да плащат в момента на ремонта. Аврамова уточни, че един от разглежданите варианти е чрез т.нар. Фонд за декарбонизация, който може да бъде запълван с различни средства.

Министърът не съобщи, какви са останалите варианти и подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост е в процес на обществено обсъждане.

Общините са бенефициенти по този план. От трите милиарда лева, които ще бъдат отделени за енергийна ефективност по единия от стълбовете - "Зелена България", 1 милиард и 728 милиона ще бъдат насочени към повишаването на енергийната ефективност в жилищния сграден фонд, поясни министър Аврамова. Новият елемент е енергийна ефективност на системите за външно изкуствено осветление.

Общо 2022 многофамилни жилищни сгради са в Програмата за енергийна ефективност, която беше финансирана с 2 млрд. лв., каза още тя. По думите й в следващия програмен период ще може да бъдат санирани над 3 хиляди обекта.

Санирането на имотите на хората с вече придвижени документи по националната Програма за енергийна ефективност, които чакат, ще бъде прехвърлено и придвижено по новата програма с Плана за възстановяване и устойчивост. Над 3000 са подадените документи, които са в Българската банка за развитие. Има и обекти, които чакат по ОП "Региони в растеж", посочи Петя Аврамова.

"В Плана за устойчивост са заложени не само външни изолации, подмяна на дограма, хидро и топлоизолация на покривни конструкции, а и по-интелигентни системи за енергийна ефективност", подчерта Аврамова. По думите й се цели енергиен клас Б и А за санираните сгради. 

"Ще могат да бъдат залагани, както за многофамилните жилищни сгради съоръжения за възобновяема енергия, така и за публичните сгради", допълни министърът.

Петя Аврамова каза още, че локдаун не е удачно решение в настоящата обстановка.

"Правителството се съобразява с мнението на експертите, а те смятат, че един локдаун не би бил удачен в настоящата обстановка. След локдаун вирусът няма да изчезне и хората ще трябва пак да търпят ограничителни мерки. Хората, които са здрави, които са преболедували, трябва да ходят на работа, да имат нормален живот, защото и психически тази епидемия дава отражения", обясни още тя.