Италия преживява скок в цените на наемите, съобщи Италианската централна банка, на фона на нарастващите студентски протести срещу растящите разходи за живот в големите градове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Комбинацията от ниски заплати, недостиг на жилища, разрастващото се краткосрочно отдаване под наем (чрез онлайн платформи - бел. р.) и безмилостна инфлация, доведе до жилищна криза, която засяга особено силно студентите и хората с ниски възнаграждения.

Студенти в цяла Италия започнаха да спят на палатки в някои от големите градове, за да привлекат вниманието към проблема.

"Настоящите цени на наемите рязко се покачват, като се очаква тенденцията да продължи", заяви централната банка на Италия въз основа на свое проучване относно жилищния пазар, в което са били анкетирани около 1500 агенти на недвижими имоти.

Според проучване на централната банка, проведено между началото на януари и началото на февруари, разликата между дела на брокерите, които очакват цените на наемите да се повишат, и тези, които очакват те да спаднат, е достигнала рекордна големина от 45,9 процентни пункта, което предполага, че цените на наемите вероятно ще продължат да нарастват.

Отделни данни на портала за търсене на имоти "Idealista.com" показват, че наемите в цялата страна са скочили с 10,1 на сто на годишна база през април, достигайки рекордните 12,5 евро (13,8 щ. долара) на квадратен метър.

В Милано, един от най-скъпите градове в Италия, средната цена е 22 евро на квадратен метър.

В отговор на високите наеми, правителството обяви допълнителни 660 милиона евро за студентски жилища, докато министърът на туризма Даниела Гарнеро Сантанке изготвя закон за регулиране на краткосрочното отдаване под наем, което някои обвиняват за покачването на цените в градските центрове.