Исландското семейство, което е собственик на земята, на която се намира пробудилият се през март вулкан Фаградалсфядл, е решило да продаде участъка си, съобщи изданието "Икономик таймс".

Властите са готови да вложат над 560 хиляди долара за превръщане на мястото на изригването на вулкана в туристическа забележителност.

"Този участък се продава на изгодна цена и ние вече сме получили две предложения", съобщи собственичката на имота Анна Тордис Гудмунд Сдоттир.

По нейните думи земята принадлежи на нейното семейство от поколения насам, а мисълта за продажбата й възникнала съвсем неотдавна. Тя е една от 19-те наследници на имота.

Земевладелците си сътрудничат с властите, за да бъде осигурен безопасен достъп за туристите и те не възнамеряват да ограничат движението на пешеходците в своите имения.

Вулканът се събуди през март за първи път от 6 хиляди години, но не представлява опасност за жителите и инфраструктурата. Той се намира само на 32 километра от исландската столица Рейкявик и продължава да бълва лава на равномерни интервали от 10 до 30 минути, като при някои от мощните изригвания фонтанът от лава се издига на 500 метра височина.

Според учените, височината на изхвърляне на лавата показва, че няма признаци за затихване на вулканичната дейност. Възможно е огнените фонтани да продължат с години. Изследванията през тази седмица показват, че скоростта на изтичане на лавата достига до 13 кубични метра в секунда.