Въпросите за качеството на живот и баланса между професионалното и личното време стават все по-важни теми на фокус за съвременния градски човек. Модерното семейство търси в своето основно и ваканционно жилище комфорт, функционалност, дизайн и технологии. Търси да пренесе urban удобствата в нова природосъобразна, но модерна среда, лишена от недостатъците на града.

За да намерим по-добър баланс, имаме нужда от място близо до природата, с чист въздух и просторен парк, с модерна архитектура и отлична вътрешна инфраструктура, комбинирано с пълен достъп до разнообразни спортни и възстановителни услуги. Разположен на "кръстопътя" между София и планинския курорт Боровец, комплекс СамЕлион дава отговора на вечната дилема на активния човек между работата и добре прекараното свободно време в полза на здравето.

Амбициозният проект се простира на 70 декара площ на 960 м надморска височина в подножието на Рила, едва на 50 км от София и 10 км. от Боровец. Теренът e непосредствено до река Искър, близо до живописната зона около язовир Искър, а наоколо е целият природен парк на Рила със стотици екопътеки, ски писти, зимни и балнео курорти. Инвеститор в изграждането му е един от най-големите работодатели и производители в община Самоков - "Самел 90" АД. Именно с този проект компанията печели награда за "Инвеститор на общината" за 2022 г. заради сериозния икономически принос към региона, който той дава.

снимка: СамЕлион

Комплексът

Работата по СамЕлион стартира през 2020 г. и вече е в своята финална фаза, като се очаква целият комплекс да е готов до края на 2023 г. Проектът е разделен на две зони, като всяка от тях предлага красива паркова среда и модерна архитектура, създадена в хармония със заобикалящата природа.

Жилищната зона представлява самостоятелен комплекс от затворен тип, състоящ се от 36 еднофамилни и двуфамилни къщи с модерна архитектура, просторен двор и южно изложение. Най-голямото й предимство е фантастичната гледка към Рила и красотата на Самоковската котловина, които създават усещането, че си там, откъдето започва планината. Къщите вече разполагат с Акт 14 и са пуснати в продажба, а в сайта на комплекса могат да бъдат разгледани детайли, архитектурни планове и интериорни решения.

Комплексът предлага еднофамилни двуетажни и триетажни къщи, всяка от които с двор от 900 до 1500 кв.м. В жилищната зона има и редови къщи, които също разполагат с дворно пространство. Разположени са в най-тихата и зелена част на комплекса, оградени от вътрешен парк. Жилищата се предлагат с висока степен на завършеност - газифициране, частично подово отопление, камини, подови настилки във всички помещения, напълно обзаведени бани и санитарни помещения, интериорни врати, гаражни врати, вътрешни стълбища, възможности за "умен дом" и др. На разположение на живущите са всички услуги и удобства, предлагани от хотелския, спортния и медицинския център в публичната зона на СамЕлион.

снимка: СамЕлион

Публичната зона се състои от хотелски комплекс със спа, басейни, ресторанти и магазини, които ще предлагат чисти продукти от собственото производство на инвеститора на СамЕлион. Концепцията за здравословен живот, отдих и спорт на едно място, става напълно възможна благодарение на спортно-рехабилитационния и медицински център в комплекса и големия спортен комплекс със зала за 3000 души. Идеята на създателите на проекта е на едно място да бъдат обединени зони и сгради с разнообразни функции, които да дават много допълнителна добавена стойност и удобства за обитателите на комплекса, без да се нарушават симбиозата между човек и природа и усещането за простор и спокойствие.

снимка: СамЕлион

Медицинският център на СамЕлион предлага функционална диагностика и оценка на физическото състояние, като предоставя индивидуални програми за подобряване на физическите показатели. Рехабилитационният блок към центъра допълва с разнообразие от модерни и традиционни лечебно-възстановителни процедури.

Спортният комплекс има модерна мултифункционална спортна зала и отговаря на всички критерии за провеждане на състезания от най-висок клас. Така той има амбицията да се утвърди като ключова локация за първенства от националния и международния спортен календар, концерти и културни събития, и други обществени прояви. Тренировъчна и спомагателни спортни зали, фитнес и спа център оформят пълен набор от услуги както за професионални спортисти, така и за хората, които ценят грижата за здравето.

снимка: СамЕлион

За живеене или за инвестиция?

СамЕлион въплъщава в себе си съвременната концепция за основен или втори извънградски дом, където освен уют и комфорт, живущите търсят удобството на допълнителни услуги и преживявания. Този тип комплекси вече не се разглеждат само като ваканционни имоти с ограничени периоди на експлоатация, а като пълнокръвни жилища, в които семействата прекарват голяма част от своето време и дори работно ежедневие.

снимка: СамЕлион

Новият комплекс до Самоков, освен че сам по себе си се очаква да привлече сериозен интерес от страна на купувачи и почиващи, допринася допълнително и за бизнес климата в региона. Очаква се в близките 12 месеца благодарение на него да бъдат разкрити нови 200 работни места за местните жители, а начинанието да привлече допълнителни инвеститори в туризма, недвижимите имоти, инфраструктурата и бизнеса. Община Самоков през последните години се очертава като предпочитана дестинация за културни, корпоративни и спортни събития. Тази перспектива превръща придобиването на жилище в комплекса също в инвестиционна възможност - както по отношение на отдаване под наем, така и на последваща продажба.

 

*Материалът е изготвен със съдействието на СамЕлион