Преди пандемията и наложените локдауни офис сградите бяха един от моторите на строителния бизнес у нас. На изграждането на такива залагаха както български, така и чужди компании. С появата на все повече и все по-добри, модерни и отговарящи на съвременните изисквания и тенденции офис сгради в България отваряха свой бизнес все повече и повече чуждестранни компании и световни лидери в своите обасти.

През всичките години на развитие офис сградите се променяха, за да могат да отговорят на новите вълни и изисквания на техните ползватели - и собственици, и наематели. Но COVID-19 и работата от вкъщи принудиха много компании да освободят временно своите офиси, а някои и за постоянно. Това обаче не повлия негативно на бизнеса със строителството на модерни офис сгради, поне за някои от специализираните в тази област компании. Една от които е "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ (ФНИБ), което е сред първите специализирани инвестиционни дружества на БФБ-София за инвестиции в сектора на недвижимите имоти. Именно в разгара на пандемията компанията реализира един от най-амбициозните си проекти - Synergy Tower, който наскоро получи и "Акт 16".

снимка: "Фонд за недвижими имоти България"

Това е модерна, иновативна и отговаряща на всички най-високи съвременни изисквания за офис пространствата 16-етажна сграда. Още при проектирането й в нея е предвидено интегрирането на изключително високи нива на дигитализация, хигиенни мерки, енергийна ефективност, удобства, здравословна работна среда, гъвкави офис пространства, опазване на околната среда, предоставяне на невиждани до момента удобства и услуги за служителите.

Чрез архитектурата, организацията на работния и съпътстващите го процеси, използването на невиждани към момента модерни технологии, предоставянето на иновативни услуги и т.н. служителите в Synergy Tower ще се радват на изключително удобна и комфортна среда. Благодарение на което те ще идват там с желанието да останат. Ще се чувстват сигурни, ще се възползват от всякакви удобства, дори и нехарактерни за офис пространствата, ще могат да почувстват работното си място като нещо повече от това. А последното е от много съществено значение след двете години хоум офис, с който множество българи и чужденци вече свикнаха и приемат за нещо нормално.

снимка: "Фонд за недвижими имоти България"

Dir.bg потърси Димитър Марков, пропърти мениджър на "Фонд за недвижими имоти България", за да ни даде повече информация за уникалния за България проект. Ето какво ни разказа той:

Има ли някакви особености, които привличат именно IT компании към сградите на ФНИБ?

"Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ (ФНИБ) е едно от първите специализирани инвестиционни дружества на Българската фондова борса за инвестиции в сектора на недвижимите имоти. За 15-годишната си история фондът има значителен опит в изграждането на модерни офис сгради. Сред проектите ни са "Камбаните бизнес център", където се намира централата на "Hewlett-Packard България", East Tower на бул. "Г.М.Димитров", където доскоро се намираше офисът на VMware, както и Kambanite Green Offices на "Околовръстен път" с наематели Modis IT Outsourcing, "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД" и "Дайната България" ЕООД. Наематели в сгради на ФНИБ са и компании като, EXL и C3i. Дружеството винаги е работило с представители на ИТ и аутсорсинг сектора, които са и едни от най-взискателните наематели, на чиито очаквания винаги успяваме да отговорим. На база дългогодишен опит и работа с иновативни компании за новия си проект ФНИБ избра Synergy Tower да се строи на територията на "София Тех Парк" - първият научно-технологичен парк в България, който е притегателен център за ИТ компании и специалисти от високотехнологичния сектор. Паркът разполага с шест зони за развитие, в които функционират бизнес инкубатор, лабораторен комплекс с 11 високотехнологични лаборатории, форум за организиране на събития "Джон Атанасов" както и Музей/Експериментариум. Съгласно изискванията на "София Тех Парк" не по-малко от 30% от офис площите в Synergy Tower са запазени за компании, които имат изследователска и развойна дейност във фокусните области за Парка. Тези компании отговарят на определението за "високотехнологична компания", а концентрацията им в Парка прави района притегателен център за ИТ компаниите и технологичните стартъпи.

Има ли вече наематели? Какви компании са те?

Последната година беше една от най-динамичните в световен мащаб и особено по отношение на пазара на имотни и офис пространства. Въпреки затруднената обстановка и стагнацията на офис пазара, Synergy Tower имаше договори за наем още преди да бъде реално завършена. Сред първите наематели са две германски високотехнологични компании - "Роберт Бош" и "Софтуер АГ Дивелъпмънт Център България". Компаниите са лидери в областта на Интернет на нещата (IoT), интеграция, дигитална трансформация, автомобилни технологии и индустриална техника.

Наличието на многото допълнителни удобства като барове, ресторанти, спортни зали и т.н. нова тенденция по отношение на бизнес сградите ли е?

Една от очакваните тенденции след нормализиране на обстановката, свързана с COVID-19 в следващите месеци е, че хората отново ще искат да общуват на живо. Затова и Synergy Tower отговаря със специално социално пространство. Фондът се стреми да превърне Synergy Tower в място, където служителите искат да дойдат и да останат - място, където да се социализират със своите колеги, семейства, приятели. Synergy Tower разполага с просторно и приветливо фоайе, a скоро ще има изградени ресторант, кафене, фреш бар, както и пространство за множество социални събития. Сградата ще разполага със солна стая, инфрачервена сауна и стая за масажи. Наемателите ще могат да научават за събития и важна информация, както и да правят резервации за солната стая през специално разработено мобилно приложение. Наред с това Synergy Tower ще гарантира функционална и оперативна гъвкавост на своите наематели. В допълнение към стандартното офис пространство при нужда те ще могат да се възползват и от "гъвкаво пространство" в коуъркинг зоната на сградата. Това е много удобна възможност компаниите да съберат целите си екипи на едно място, да използват допълнителни зали за срещи, да създадат център за обучение или временно да разширят офиса си. Освен това в Synergy Tower ще има система за споделени паркоместа, като по този начин пространствата ще се усвояват по-ефикасно от тези, които в момента работят от офиса, а не от дома си. Готови сме да отговорим по най-добрия начин на всички желания на наемателите ни и да се погрижим за техния комфорт в работната среда.

снимка: "Фонд за недвижими имоти България"

В съвременния свят енергийната трансформация във връзка със Зелената сделка на ЕС е все по-голям фактор едва ли не във всеки бизнес. Как се справят с тези предизвикателства ФНИБ и изградените от компанията сгради?

Сключването на Зелената сделка определено изправи eвропейските икономики пред сериозно предизвикателство, но в крайна сметка идеята за кръгова икономика и енергия от възобновяеми източници отдавна беше залегнала в програмите на правителствата и на бизнеса. Офисите ca знaчим ĸoнcyмaтop нa eлeĸтpoeнepгия, ĸoeтo пъĸ oт cвoя cтpaнa гeнepиpa въглepoдeн oтпeчaтъĸ, както и дoпълнитeлни paзxoди. Πpи изгpaждaнeтo и пpoeĸтиpaнeтo нa Ѕуnеrgу Тоwеr, ocнoвeн пpинцип e oпaзвaнeтo нa oĸoлнaтa cpeдa и cгpaдaтa щe бъдe cepтифициpaнa cъглacнo изиcĸвaниятa нa LЕЕD — aмepиĸaнcĸият cтaндapт зa зeлeни и ycтoйчиви cгpaди. Ocвeн това ФHИБ пpaви и oщe eднa ĸpaчĸa в пocoĸa oпaзвaнe нa пpиpoдaтa, ĸaтo всичките oфиc cгpaди нa дpyжecтвoтo ca зaxpaнeни oт зeлeнa eнepгия и изпoлзвaт eдинcтвeнo енергия от възобновяеми източници. Ha пoĸpивa нa Ѕуnеrgу Тоwеr е изграден coлapeн пapĸ, ĸoйтo щe пpoизвeждa минимyм 20% oт eнepгиятa, нeoбxoдимa зa фyнĸциoниpaнeтo ѝ. Дoпълнитeлнa ĸpaчĸa по пътя ĸъм eднa пo-"зeлeнa" cpeдa ca и зapяднитe cтaнции зa eлeĸтpoмoбили, ĸoитo са нa paзпoлoжeниe нa нaeмaтeлитe и гocтитe в cгpaдaтa.

Има ли някакви особености по отношение на въпросната Зелена сделка, на които строителният бизнес да предстои да трябва да отговори?

Не може да бъде даден едностранен отговор на този въпрос, тъй като той е двигател за тенденции в строителството по няколко направления. Първото вече го обсъдихме, а именно усвояването и прилагането на зелена енергия и такава от възобновяеми източници. Второто направление, към което строителният бизнес трябва да насочи своите усилия, е използването на "устойчиви продукти" като неизменна част от кръговата икономика. Приоритетно ще бъде повторното използване на материали, преди да се стигне до тяхното рециклиране, което да сведе до минимум изхвърлянето на отпадъци- това ще се постига чрез финансови стимули и данъци. Тази тенденция ще даде път на нови бизнес модели и ще зададе минимални изисквания, за да предпази европейския пазар от продукти, които замърсяват природата. Отговорността както на производителите, така и на ползвателите, ще нарасне. Друга тенденция, която се очаква да се наложи при използваните за строителство материали е, че ще бъдат влагани повече естествени такива - промяната е задвижена от изискванията на потребителите, както и от екологични регулации в строителството.

снимка: "Фонд за недвижими имоти България"

Електромобилността вече разраства популярността си с по-бързи темпове и в България, особено в София. Разполага ли Synergy Tower със зарядни станции или планира ли изграждането на такива?

Към момента, един от основните проблеми, пред който се изправят фирмите и гражданите, решили да предприемат стъпки за използване на електрически автомобили е, че не съществува необходимата инфраструктура за използването им. Съществуващите зарядни станции в столицата все още са малко на брой, а някои от тях не са съвместими с определени модели електромобили или пък зареждат акумулаторните батерии прекалено бавно (6-8 часа за пълно зареждане).

Наблюдавайки тенденциите за бъдещо развитие и все по-големия дял на електромобилите в страната, в рамките на Synergy Tower сме изградили 40 зарядни станции за електромобили, които да бъдат на разположение не само на наемателите, но и на гостите на сградата. А в друга от нашите сгради работим и в колаборация с оператор на електрически коли под наем, като там също имаме изградени зарядни станции.

Енергийна ефективност става все по-съществен фактор в живота и икономиката предвид нарастващите цени. Synergy Tower ще бъде сертифицирана по LEED. Какво всъщност означава това?

Новата ни сграда Synergy Tower, вече е на финален етап от завършването си и скоро ще бъде сертифицирана по престижната международна система LEED.

Сертификатът е разработен за офисни, търговски, обществени и жилищни сгради с повече от 4 етажа и е свидетелство, че те са изградени по най-строгите природосъобразни изисквания в областта на строителството. Сертификацията обхваща целия жизнен цикъл на сградата - проектиране и строителство, експлоатация и поддръжка, модернизация и реконструкция, и покрива показатели в шест категории: избор на място, материали и ресурси, енергия и атмосфера, водна ефективност, качество на вътрешната околна среда и иновации в дизайна. Не случайно на покрива на Synergy Tower е проектиран соларен парк, който ще произвежда минимум 20% от енергията, необходима за функционирането й.

снимка: Фонд за недвижими имоти България

Предвид реализирането на проекта по време на пандемията, има ли Synergy Tower някакви особености, които да спомагат по отношение на спазването на антиепидемичните мерки?

Πpиopитeт зa нaeмaтeлитe и нaeмoдaтeлитe, ocoбeнo в пъpвитe мeceци и гoдини cлeд пaндeмиятa, щe бъдe oпaзвaнeтo нa здpaвeтo нa cлyжитeлитe. Beчe ocвeн тaĸa тъpceнaтa дoбpa лoĸaция, фyнĸциoнaлнo oфиc пpocтpaнcтвo и coциaлнa cpeдa, ocнoвнo изиcĸвaнe e и пoдcигypявaнeтo нa здpaвocлoвнa paбoтнa cpeдa. В Ѕуnеrgу Тоwеr отговарямe на това пo няĸoлĸo нaчинa. Πъpвият e чpeз инcтaлиpaнeтo нa мoдepнa вeнтилaциoннa cиcтeмa, ĸoятo пречиства въздyxa. Tя щe бъдe c ĸaпaцитeт oт цeли 40 куб. м на час зa вceĸи чoвeĸ в oфиca. Параметрите са изчиcлeни пpи зaeтocт нa пpocтpaнcтвoтo oт eдин cлyжитeл нa 8 ĸв.м. — oтгoвop нa тeндeнциятa, чe зapaди дългocpoчнaтa нeoбxoдимocт oт възмoжнocттa зa спазване на диcтaнция в oфиcитe, нeтнитe плoщи зa един cлyжитeл дa ce зaвишaвaт. Ocвeн чe щe пoзвoли нeзaвиcимo oтoплeниe и oxлaждaнe, вxoдящият и изxoдящ въздyx нямa дa ce cмecвaт ниĸъдe в цялaтa cиcтeмa: cвeжият въздyx ще влизa oт пoĸpивa нa 16-eтaжнaтa cгpaдa, a вeнтилaциятa cлeд тoвa щe гo отвежда към дpyг изход.

Eднo oт нaй-yязвимитe мecтa в cгpaдитe oт глeднa тoчĸa нa ĸopoнaвиpyca ca acaнcьopитe. Опacнocт, зa ĸoятo в Ѕуnеrgу Тоwеr e пoмиcлeнo пpeдвapитeлнo. Изграждаме 12 yлтpaбъpзи acaнcьopа и oщe eдин зa тoвapи, ĸaтo тe щe бъдaт cнaбдeни c UV филтpи, ĸoитo щe пpeчиcтвaт въздyxa в тяx пocтoяннo. Сградата ще разполага и със coлнa cтaя зa вcичĸи cлyжитeли. Подобно съоръжение има доказана ефективност за възcтaнoвявaнeтo пpи pecпиpaтopни пpoблeми и за повишаването на имyнитeтa.

Планира ли ФНИБ някакви нови и още по-иновативни проекти?

Понастоящем основният фокус е насочен към завършването на Synergy Tower, тъй като това е най-мащабният проект на дружеството до момента. А изграждането и управлението на подобен тип сграда изисква сериозен човешки и финансов ресурс. Разбира се в дългосрочен план усилията ни ще бъдат насочени именно в строителството на подобен тип иновативни сгради от най- висок клас.

 

* материалът съдържа продуктово позициониране