Местните жители наричат отрязъка на "West 57 Street" в Ню Йорк "Billionaires Row": Редица от най-богатите хора в света са закупили апартаменти тук. Сред тях е и предприемачът от сферата на информационните технологии Майкъл Дел, който наскоро придоби най-скъпия апартамент в кулата One57.

В този квартал на милиардерите наскоро избухна спор: градът иска да построи приют за бездомници на ъгъла на "West 58 Street", точно на задния вход на кулата One57. 140 души ще бъдат настанени в бившия хотел Park Savoy, който ще бъде превърнат в приют, съобщава "Асошиейтед прес", цитирана от телевизия "Блумбърг".

Жителите на околните блокове реагираха на новината със сериозна критика. "West 58 Street" е задният двор на милиардерите", казва живеещ там музикален продуцент, "но е и предният двор на семействата от средната класа с деца и по-възрастни съграждани".

Опонентите на съоръжението считат това като проблем за сигурността на квартала. Те също така критикуват онова, което наричат "изключително потайно" жилищно планиране, за което няма разрешително за дейността или екологична оценка. Тук те постигат частичен успех: От 8 февруари засега ремонтната дейност в хотела е замразена, докато не се набавят всички необходими разрешителни.

Но богатите жители на квартала очевидно се притесняват от потенциалните си нови съседи и по други начини. Бездомните няма да могат да си позволят да живеят в квартала, където един хамбургер струва 20 долара, заяви адвокат. Тя се страхува, че в крайна сметка хората ще се провалят там, докато операторът на институцията пълни джобовете си с обществени средства. Подобни аргументи напомнят на спора за настаняване на бежанци в престижния квартал Харфестехуде в Хамбург.

Протестиращите получават подкрепа например от New York Post, чийто репортер с ресор недвижими имоти изразява ясно разбиране за опасенията за сигурността. Стив Куозо гарнира коментара си с остри критики към кмета Бил Де Блазио: "Поддръжниците на демократа очевидно изпитват крадливо удоволствие, когато членове на средната и горната класа на обществото се гърчат".

Милиардерите от жилищната кула One57 все още не са коментирали проекта. Въпреки това един портиер е казал, че е сигурен, "че нашите обитатели няма да бъдат доволни".