В Гърция все повече китайци купуват недвижими имоти. 29-годишната Лиан е била счетоводител в Китай, но ослепителното слънце и изгодните цени я привличат към Гърция. Решава да купи имот в Атина, съобщи БНТ.

Лиан Вънмин: "Мога да купя два или три апартамента в рамките на 250 000 - за същата сума в Пекин може да се купи един апартамент на хубаво място от 30 квадратни метра. Разликата е огромна, нали?"

Лиан възнамерява да купи апартамент в Атина за себе си и още един, който да дава под наем, например на сайт за предоставяне на имоти за настаняване на туристи. Към ниските цени на имотите се добавя и щедрата програма "Златна виза" на гръцкото правителство, която ще даде възможност на Лиан да пътува в много европейски страни.

Програмата предоставя разрешение за пребиваване от пет години за инвеститори от страни извън Европейския съюз. А размерът на необходимата инвестиция в недвижими имоти е четвърт милион евро. Точно толкова е цената на тристаен апартамент с изглед към Акропола.

Йоанис Анастасиадис, бизнесмен: "На първо място за тях е възможността да получат разрешение за пребиваване, на второ място възможността да инвестират и едва след това са климата и природата в Гърция."

Китайските купувачи на имоти в Гърция са много. От общо 3404 разрешения за пребиваване, издадени след началото на програмата Златна виза през 2013 година - 1707 са за китайци.

Адам, китайски купувач: "В Гърция има много възможности за бизнес, и още - това е най- красивата страна с великолепна брегова ивица и чудесно време."

Чуждите инвестиции в имоти са скочили почти двойно през миналата година и са 287 милиона евро. Това предизвиква и раздвижване на пазара, а цените на недвижими имоти започват леко да пълзят нагоре, след тежката криза, от която страната бавно започва да се възстановява.