Пандемията успя да ни направи по-спестовни. Доказателство за това е ръстът на депозитите в банковата система на фона на нулеви лихви, който през изминалата година достигна 11,3 процента. Хората обаче все повече търсят алтернатива на банковите спестявания, която освен сигурна да бъде и по-доходоносна. Това естествено доведе до ръст в цените на имотите, който през изминалата година по различни оценки достигна внушителни проценти, както в големите, така и в по-малките населени места. 

Все повече хора обаче се питат, докога ще растат цените на имотите. Няма ли да им се отрази, например ключов фактор като отпадането на мораториума, който направи възможно вноските по ипотеките да бъдат отложени във времето? Припомняме, че вчера беше последният ден, в който клиентите на банките можеха да поискат да се възползват от тази възможност.

За това как ще се отрази краят на кредитната ваканция на цените да имотите Dir.bg потърси за мнение някои от най-големите банки в страната. Ето, какво ни казаха експертите:

Пощенска банка

Нашите наблюдения показват, че пазарът на недвижими имоти е стабилен, а развитието му, на което всички сме свидетели през последните години, продължава. Търсенето на недвижими имоти остава високо, като пандемията накара част от потребителите да преосмислят конкретните си нужди и станат по-взискателни към новия си дом - засили се тенденцията за придобиване на по-големи жилища, както и на имоти в по-краен етап на завършеност.

Очакваме пазарът на недвижими имоти да запази своята стабилност и през тази година. Няма налични индикации за промяна на нагласата на потребителите, което предполага запазване в голяма степен на текущите тенденции.

ОББ

Очакваме стабилизиране на цените на имотите в най-големите градове и лек спад в по-малките градове, села и курорти. За София търсенето на готови имоти с разрешение за ползване продължава да бъде сериозно и да изпреварва предлагането, което за този тип имоти е възможно цените да продължат дори леко да се повишат.

Цените на имоти тип панел, ЕПК, такива в квартали с недобра локация, лоши транспортни връзки и инфраструктура, както и имотите в строеж цените е възможно да получат известна корекция надолу.

Уникредит Булбанк

Ситуацията на пазара показва, че цените на имотите запазват стабилен ръст. На база статистиката публикувана от БНБ се отчита ръст на годишна база в отпуснатите жилищни кредити, който продължава и през 2021 година.

Дали обаче ръстът на цените на имотите няма да обърне тенденцията и да "изкара" спестяванията от банките?

Според банкерите на този етап не се очертава това да се случи.

"Ниските лихви по депозитите не са явление, което наблюдаваме от тази или миналата година. Спестяването е напълно естествен процес по време на криза, при което клиентите заделят по-големи средства в "аварийния" си фонд и се отказват от потребление на разходи, които биха могли да избегнат", обясниха от ОББ.

Депозитът е предпочитан инструмент от клиентите с наличие на свободни средства и спестявания.

"Определено обаче има и различни алтернативи за спестяванията на клиентите, които им носят по-висока възвръщаемост. В последните години наблюдаваме и интерес към инвестиционните продукти, които дават възможност на клиентите да спестяват и инвестират едновременно", допълниха от Уникредит Булбанк.

Инвестициите във взаимни фондове през последните две години нарастват до внушителната цифра от 1.75 млрд. лв., превръщайки се в много добра алтернатива на депозитите и на покупката на имоти с цел инвестиция.

На този фон през изминалата година бе регистрирана редукция на наемните нива с между 15-20%, но въпреки това отдаването на имот под наем продължава да генерира годишна доходност от 3-4 процента. За това и недвижимите имоти остават предпочитана опция за инвестиции за тези, които търсят алтернатива, категорични са експертите.

Криза, като тази от 2008-а не ни грози 

Предишната криза доведе до огромен спад в цените на имотите - между 30-40 процента.

"Част от инвеститорите, които бяха изключително зависими от продажбите на зелено, не успяха да завършат своите проекти. Банките ограничиха финансирането, търсейки по-голямо самоучастие от страна на клиентите, а лихвите по ипотечните кредити достигнаха нива от 8-9%", припомнят от ОББ.

Сегашната ситуация обаче е коренно различна - наблюдава се един балансиран пазар. Възнагражденията са нараснали сериозно, а клиентите разполагат с по-големи спестявания, които ползват за самоучастие и ремонт, вместо за придобиване на имотите чрез комбинация между ипотечни потребителски кредити. 

И въпреки, че COVID засегна определени сектори, при други се наблюдава ръст. Такива са технологиите и онлайн търговията.

"Различното в тази криза е, че държавите се намесиха адекватно да защитят икономиките си от негативния ефект в следствие на пандемията. В момента има свръх ликвидност на финансовите пазари и достъпът до финансиране не е ограничен. На лице е стабилно търсене на недвижими имоти и ръст в ипотечното кредитиране", категорични са експертите от Уникредит Булбанк.