Присъединяването към еврозоната няма да окаже сериозно влияние върху българския имотен пазар. Факт е, че сделките на българския пазар отдавна се сключват в евро, голяма част от банковите кредити също се отпускат в евро. Това каза Марк Робинсън, Colliers International, специалист пазарни проучвания, ЦИЕ, в студиото на телевизия "Блумбърг".

Според Робинсън въвеждането на еврото у нас ще повиши ликвидността на пазара. 

"Присъединяването към еврозоната ще донесе повече ликвидност на българския имотен пазар, защото ще влезе нов капитал, особено от азиатския регион. За момента инвеститорите там не оценяват страната като основен европейски пазар за бъдещи нови инвестиции. Инвестиционните решения, разбира се, зависят и от много други фактори", твърди експертът.

Офисите и търговските площи са и ще останат най-добрия вариант за бъдещи експозиции, смята той. Логистичните площи също ще бъдат атрактивни, добави той.

Робинсън направи прогноза и за очакваните инвестиции през 2019 г. в страните от региона на Централна и Източна Европа.

"Инвестициите през 2018 г. бяха близо до рекордните нива. Това се отнася за страните от Вишеградската четворка, България и Румъния. Тези 6 държави привлякоха общо 13,8 млрд. евро инвестиции в имоти през миналата година. Вероятно 2019 г. ще покаже сходни резултати". 

Позитивната динамика при наемите на търговски имоти се дължи на местното потребление, добави експертът.

"Потребителите продължават да харчат и да поддържат стабилни наемните нива. Негативни са забавянията на икономиките в Германия и Китай, но те няма да се отразят тази година на имотните пазари".