Има много горещ пазар на имотите, гледали сме такъв пазар в периода 2005 - 2008 година. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНТ.

"Видяхме и много сътресения на този пазар - така че и БНБ, и Евростат, и изобщо всички наблюдаващи пазарите е хубаво от време на време да дават предупреждение всички участници на пазара да са малко по-внимателни", подчерта Тошев.

Според него, изключително активният пазар на имотите се дължи на ниските лихви по жилищните кредити и тяхната дост ъпност. Тошев бе категоричен, че най-големият риск в случая е хора, които не са готови за такава сделка, да се "подлъжат" и да направят такава сделка.

"Рисковете са да надценим възможностите си, да излезем на пазара, да купим нещо над възможностите си, обикновено втората, третата година, дори да няма криза, ако сме надценили възможностите си, започваме да изпитваме затруднение по обслужване на кредита и от там започват проблемите", обясни кредитния консултант.

В много от случаите затрудненията и рисковете при ипотечните кредити са хората, които нямат нужната сума за първоначално самоучастие, коментира и брокерът Георги Янков.

"Истината е една - ако не сме успели да бъдем финансово дисциплинирани, за да заделим определен процент за самоучастие, как бихме могли да покриваме ежемесечно този разход", смята той.

Двамата експерти смятат, че средно трябва да имаме поне 15% самоучастие в сделки с имоти, а останалото да е осигурено с кредит.

Експертите прогнозираха, че най-вероятно пазарът сам ще се регулира, има първи сигнали за започване на успокояване на цените, но - от друга страна - лихвите по кредити остават ниски, което пък ще генерира още интерес от страна на хората за покупка на жилище.