Пазарът на луксозни имоти отбеляза висока активност през 2019 г., подкрепян от продължаващия ръст на икономиката, ниските лихви и оживлението на кредитния пазар.


Прави впечатление, че голям процент от купувачите на луксозни имоти през 2019 г. се насочват към по-спокойни квартали в подножието на Витоша и все по-голям е интересът към кв. "Малинова долина". Предпочитанията на клиентите са към периферията на София, в близост до Околовръстния път.

Анализ на пазара на луксозни имоти ще направим заедно с Георги Валеьов, мениджър екип на водещата компания за недвижими имоти HOME2U.

- Г-н Валеьов, как оценявате пазара на луксозни имоти през 2019 г.?
- Опитът и практиката ми във водещата агенция за недвижими имоти "Home2U", която е първата и единствена изцяло българска компания с лиценз и офиси в Америка, ми позволи да изградя ясна и точна представа за пазара на недвижими имоти от луксозния клас в столицата.

Георги Валеьов, мениджър екип на водещата компания за недвижими имоти HOME2U

Снимка: Личен архив

След като през 2018 г. ценовите равнища на жилищата в луксозния сегмент в София достигнаха своя пик, през тази година претърпяха известна корекция и това стимулира покупките. Търсенето за жилищни нужди остава водещо, но високият клас жилища са и добра инвестиция с оглед възможността за стабилна доходност и дългосрочния потенциал за ръст на цената.
Традиционно купувачите на луксозни имоти предпочитат централните райони на София, но прави впечатление тенденцията към преориентирането им към новите квартали в подножието на Витоша.
Снимка: Сити лайф

- Кои са предимства на новите квартали, разположени в подножието на Витоша, пред живота извън централната градска част?
- Центърът на столицата е очарователен, красив, с изградена инфраструктура и не малко предимства, но същевременно с това има и своите недостатъци. Трудно е да говорим за ново строителство в същинската централна част. Повечето от сградите са стари, като цяло с неподдържани входове, остарели инсталации и липса на контрол на достъпа. Местата за паркиране са рядкост и често се налага дълго обикаляне, докато намериш място за паркиране, което често означава не само на няколко пресечки от дома, но и оставя колата необазопасена. Няма как да отрека, че и въздухът като цяло е мръсен и този проблем особено се изостря през зимата.

От друга страна клиентите са в все по-информирани, насочват се към новосъздаденните квартали в подножието на Витоша, водени от необходимостта да намерят дома, който им предлага възможността да живеят, да почиват, да спортуват, да общуват... и всичко това на едно място. Затова и все по-голям става броят на запитванията за жилище в комплекси с контрол на достъпа. Разположени в покрайнините на града, те удовлетворяват клиентското търсене - нова сграда, зелени площи, зони за игра за децата, професионална поддръжка на общите площи, изградена инфраструктура и по-чист въздух.

Новият бутиков проект "City Life"

Снимка: Сити лайф

- Разкажете повече за новите луксозни квартали на София?
- Кварталите в южната част на София се оформят като предпочитани за покупка на висок клас апартаменти. С появата на новия бутиков проект "City Life" на иноваторите на пазара - строително-инвестиционните компании Роял Ви ООД и Роял Инженеринг ООД, все по-голям става и интересът към една от новооформените зони за луксозни имоти, а именно - кв. "Малинова долина" (в блзост до Ринг мол и ИКЕА).
Сред предимствата на кв. "Малинова долина" е близостта до Витоша и едновременно с това - до околовръстния път в София и офис зоната в кв. "Младост". В същото време, с разрастването на строителната активност в тази част на София, вече са в ход и мерки за подобряване на инфраструктурата - изграждането на метростанция, което също е предпоставка за нарастващ интерес за покупка.
В допълнение, в непосредствена близост е разположен и голям търговски център с разнообразни възможности за хранене, забавления, спорт и не на последно място - на минути разстояние е и Симеоновския лифт.
Както е известно, каквито и качества да притежава едно жилище, основният фактор за покупка е локацията.
Снимка: Сити лайф

- Какъв тип имоти се предлагат в тези райони на София?
- С появата на луксозни затворени комплекси кварталите в подножието на Витоша се развиха и като апартаментни локации. Въпреки че купувачите припознават "Малинова долина", "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна" и района около Камбаните като емблематични места за покупка на къща, то затворените комплекси с апартаменти, като бутиков жилищен комплекс City Life, се очертават като предпочитани за купувачите във високия ценови клас.
Купувачите предпочитат големи и просторни апартаменти, които предлагат удобствата на къща, но са в рамките на комплекс с контролиран достъп. Именно такава е концепцията на бутиковия комплекс City Life, поднасящ на своите обитатели по-селектирана среда за живот, благодарение на малкия на брой жилищни единици - 18 луксозни апартамента, от които вече 10 намериха своите собственици. Апартаментите са просторни с правилни форми на помещенията, носят усещане за уют и високо качество на живот. Πpoeĸтът цeли дa пpeдocтaви дoм cpeд пpиpoдaтa и сигурност, чрез контролиран достъп за живущите.
В затворените комплекси клиентите не оценяват само локацията и качеството на строителство, те се възползват от възможността да реализират по-високи наемни нива, заради множеството удобства на средата. Комплексът с контрол на достъпа е и предпочитан от чужденци и българи на високи позиции, което е и една допълнителна предпоставка за получаване на устойчив във времето наем.
Снимка: Сити лайф

- Какъв е профилът на купувачите в тези райони?
- Тенденцията все по-млади купувачи да излизат на пазара на луксозни имоти се засилва. Нараства делът на т.нар. представители на милениум поколението - родените през 80-те и 90-те години на XX век. На глобално ниво те представляват около 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, като очакванията са през следващите години делът им значително да се повиши.
Този тип купувачи се ориентира към имоти за собствено ползване - апартаменти със светли и просторни помещения, сгради с модерна архитектура и обзавеждане, разположени в елитните райони на София. Предпочитаните локации са кварталите по Витошката яка ("Малинова долина", "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна" И т.н), а обичайният бюджет на купувачите е в диапазона 150 000-250 000 евро.
Снимка: Сити лайф

- Какви са водещите мотивите и изисквания на клиентите да изберат живот в комплекс с контрол на достъпа?
- Прави впечатление фактът, че клиентите стават все по-взискателни към имотите, които придобиват. Често те сравняват сходни по параметри комплекси, задават информирани и добре подготвени въпроси, надминаващи традиционните питания за квадратурата, изложението и схемата на плащане на имота. Купувачите знаят и търсят вече не самото жилище, а допълнителната стойност, която ще получат - говорим за по-добрите условия за живот за себе си и семействата им. Водеща необходимост и търсене е жилището да осигурява здравословна среда, децата да дишат поне една идея по-чист въздух, да имат удобството и възможността да играят навън.
Снимка: Сити лайф

- Какви са ценовите равнища на имотите в квартали като "Малинова долина"?
- В този сегмент на пазара в района на "Малинова долина" цените могат да се определят като стабилни с възможност да се постигнат леки корекции, в зависимост от конкретния имот.
Инвеститорите на бутиков жилищен комплекс City Life са подготвили ексклузивни коледни оферти за покупка на жилище, с което искат да поднесат комплимент към своите клиенти за предстоящите празници. Ненапразно сред многото предложения, с които разполага Агенцията ни, изтъквам предимствата на City Life, защото комплексът покрива изискванията и на най-взискателния клиент.
Статистиката показва ръст на запитванията и на сключените сделки през второто шестмесечие на 2019 г., което е индикация за активен пазар и разумни ценови нива. Говорим за стабилни цени и ръст на сделките с луксозни имоти през отминаващата си година. Проучване на Райфайзенбанк показва, че цените на луксозните жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си на растеж през 2019 г.
През третото тримесечие на 2019 г. делът на сделките с ипотечен кредит остава стабилен - над 60% от всички сделки, както показват данните на Агенцията по вписванията. Банковото финансиране остава значително по-достъпно, поради задържането на ниските лихвени нива.
Като заключение мога да отбележа, че благоприятствани от страна на банковите институции за продавачите краят на годината е идеалният момент за закупуването на мечтания дом. Инвестиращите в недвижими имоти могат да се възползват от ексклузивните коледни оферти.