Българите масово инвестират в недвижими имоти в Северна Гърция. Брокерите отчитат голямо раздвижване на пазара на недвижими имоти в цялата страна, както от чужденци, така и от гърци, които живеят в чужбина, предаде БНР.

Увеличава се интересът на българските граждани към закупуване на недвижими имоти в Гърция, като предпочитат районите на Кавала и Халкидики. Това съобщават агенциите за недвижими имоти и брокерите на своя годишна среща.

Българите търсят и инвестират в по-евтини имоти, ремонтират ги и ги използват както за почивка, така и за отдаване под наем. По-малка част от клиентите се насочват към вили на брега на морето или закупуване на частни хотели.

Водещи в инвестициите в имоти са германците, които купуват както в континенталната част, така и по островите, съобщиха брокерите.

Международни хотелиерски вериги се насочват към островите, както и към Атина.

Според експертни оценки към края на септември близо 10 000 българи имат ваканционни жилища в Гърция, а броят на хотелите с български собственици наближава 50, пише "Капитал". Спектърът на вложенията е доста широк - от 15 000 евро за парцел за каравана и от 60 000 евро нагоре за апартамент. По крайбрежието на Кавала пък вече има и българи, които предлагат услуги по управление на имоти на сънародниците си.