Продажбите на недвижими имоти в Германия са скочили до рекорден максимум, сочат последните данни на асоциацията на компаниите за недвижими имоти (IVD ), цитирани от ДПА. Това се случва на фона на все по-големите опасения на централната банка, че цените са прекалено високи.

Миналата година купувачите на частни и търговски недвижими имоти са похарчили 353,2 милиарда евро (400 милиарда долара), според данните на браншовата асоциация.

Общата сума, която се основава на налога за прехвърляне на земя и не показва точно колко имота са били продадени, е била с 13,7 процентни пункта повече, отколкото през 2020 г. и когато и да е било преди това, съобщи асоциацията.

Според Германската централна банка има ясни знаци, че жилищните сгради и апартаментите в градовете са надценени. През миналата година те са нараснали с 11,3 на сто. Според доставчика на данни "Булвиенгеса" (Bulwiengesa) обаче цените са се повишили със 7 на сто.

Цените на недвижимите имоти в градовете през 2021 г. са били с между 15 и 40 на сто повече от това, което предполагат социално-демографските и икономически показатели, се посочва в неотдавнашния доклад на банката.