Изтеглянето на руснаците, закупили недвижимост в България дава чудесна възможност за печалба на посредници. Това става ясно от обявите в руски сайтове на специализирани само в тази дейност агенции, показа проверка на Dir.bg.

Една от тези агенции разполага с офис в Несебър и предлага три варианта на продажба на имот в България. При това гарантира 100% успех на сделката, но в рамките на различен период и различна комисионна.

Първият вариант е класическа продажба, при която срокът за реализация е три месеца, а комисионната -между 7 и 10%. Бързата продажба продава имота за месец и половина, но при комисионна между 12 и 15%. Има и трети вариант - продажба за 5 дни, но при 20% от пазарната цена като комисионна. Този трети вариант според агенцията се извършва със собствени средства.

Подобни комисионни не са познати на българския пазар за имоти, коментират брокери. У нас средната комисионна е в размер от 2 до 3%, но няма и срок за сключване на сделка. Справка показва ,че средната цена на имот в област Варна, базиран край морето, в комплексите Златни пясъци, Свети Константин и Елена, Китен е 84 000 евро. Това означава, че при сделка посредниците ще приберат от 8000 до 16 хиляди евро в зависимост от предпочитания срок за продажба от собственика. 

Съответно при имоти над 100 000 евро, а такива не са рядкост сред закупените от руски граждани, печалбата от продажбата за посредника може надхвърли 20 000 евро.

Но това изглежда приемливо на фона на горчивия опит на руснаци, които са продали имотите си у нас с близо 50% под цената ,на която са ги купили. Руските сайтове дават такива примери - в prian.ru Ирина от москва разказва историята си. Тя е купила двустаен апартамент в Бяла за 70 000 евро през 2013 година с идеята да почива там всяка година, заедно с децата си. Но е продала имота си през 2017 година за 34 000 евро. Три години опитала да продаде апартамента поне за цена с 10-20% под цената на покупка, но не е имала нито едно позвъняване или проявен интерес, затова се решила на почти 50% обезценка на имота си.

"В България сега е много трудно да продадеш имота си. Да купиш е лесно, има много предложения, но продажбата е друга работа. След като рублата поевтиня, руснаците ,желаещи да си купят имот в България намаляха, а тези, които продават, се увеличиха", казва Ирина.