Франция се обяви срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2" без към него да се прилагат изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, пише "Зюддейче цайтунг", като се позова на източници в Париж. Засега все още няма официално обявена позиция на Франция за предстоящото гласуване в петък.

Именно тогава ще се реши дали да се приеме поправка в Третия енергиен пакет, която ще разреши прилагане на ключовите европейски принципи в енергетиката и към газопроводи, изградени извън територията на страните от ЕС.

Източниците на немската медия от Париж са казали, че новият руски газопровод заплашва да създаде "стратегически проблеми" на целия ЕС и да усили зависимостта на Европа от руския природен газ. Сред държавите, които ще пострадат от изграждането на газопровода са посочени Полша, Словакия и прибалтийските републики.

Така Германия остава сама на позицията, ме газопроводът е чисто икономически проект. Меркел смята ,че тази позиция ще бъде подкрепена на гласуването от Австрия, Белгия, Гърция и Кипър. Но отсъствието на Франция в подкрепящите Германия държави прави блокирането на поправката изключително трудно.

Не е ясно как най-важните държави в ЕС след напускането на Великобритания, ще се договорят при това положение, след като неотдавна демонстрираха решението си да засилят интеграцията помежду си и в рамките на ЕС.