На първо от 50 г. посещение в България е японски министър на икономиката. "Тази визита, след почти половин век прекъсване, е ясен знак за желанието на нашите две страни да използваме по-ефективно потенциала на икономическите и търговски връзки между нас." Това каза на среща със воя гост - министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура, българският му колега Никола Стоянов. Участие в срещата взе и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Първа спирка на на министъра на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура беше посещението му в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). 

Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. "С повече активност от двете страни имаме всички предпоставки в пъти да увеличим тези числа", каза министър Стоянов, цитиран в съобщение на министерството. По време на разговорите беше подчертано, че между страните има значителен потенциал за сътрудничество в сферата на информационните и комуникационни технологии, автомобилния сектор, нисковъглеродната икономика и др.

"България иска да привлича повече японски инвеститори в промишлеността и във високотехнологичните производствени сектори, а страната ни може да даде достъп до единния европейски пазар", допълни българският министър на икономиката. В тази връзка беше обсъдено създаването на съвместни предприятия в различни области с българско и японско участие, както и популяризиране на българските индустриални зони сред потенциални инвеститори от Япония.

През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между "Ел Би Булгарикум" ЕАД и "Мейджи", а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Министър Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните десетилетия. Дискутирано беше и създаването на съвместен научно-изследователски център в България между "Ел Би Булгарикум" ЕАД и японската "Мейджи", чиято цел е да извършва както фундаментални, така и приложни изследвания. "Повече съвместни иновации в него ще допринесат за по-високо ниво на партньорството ни през XXI век", коментира Никола Стоянов.

След края на разговорите министрите Стоянов и Нишимура подписаха съвместна декларация от срещата с акцент върху ИТ сектора, подпомагането на търговията и инвестициите, както и сътрудничеството между българския и японския бизнес. "Надявам се днес да поставяме основите на едно по-ефективно икономическо сътрудничество, а срещите между нас да бъдат ежегодни", подчерта министър Стоянов.

Министър Ясутоши Нишимура изрази увереност, че с днешната визита и с подписването на декларацията се отваря нова страница в икономическите отношения между Япония и България. По думите на японския министър в България има много подготвени кадри в сферата на информационните и комуникационни технологии и тя дава големи възможности за съвместни инициативи и партньорство. Министър Нишимура обясни, че е в България заедно с бизнес делегация, а целта е да бъдат създадени повече контакти на бизнес ниво и повече японски компании да насочат поглед към България.

 беше сред темите на срещите на японския министър на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура, който днес посети Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

В "Инсайт" Ясутоши Нишимура обсъди възможностите за сътрудничество в науката и технологиите между България и Япония. Там японския министър разговаря с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, с българския изследовател, автор на идеята и създател на Института проф. Мартин Вечев, както и с учени от екипа на "Инсайт", сред които беше проф. Люк Ван Гуул, един от изтъкнатите учени в света в изкуствения интелект. 

Атанас Пеканов изрази надежда, че визитата на министър Нишимура отбелязва начало на дългосрочно сътрудничество между двете страни, особено в областта на технологиите.

Има много, което може да постигнем заедно и за нас е важно да проучим всички възможности за сътрудничество между "Инсайт", японските технологични компании и японските университети, между изследователските институти, технологични стартъпи между двете страни, отбеляза Пеканов. 

На свой ред министър Нишимура изтъкна, че досега България беше известна в Япония с киселото мляко, розите и Котоошу, друг известен човек е ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Ако досега Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) не даваше отговор какво е "Инсайт", ще изчакаме още една година и съм сигурен, че ще отговори, че това е най-известното място в България, каза министърът.