Президентът на Рено (Renault) Жан-Доминик Сенар бе преизбран днес от акционерите, които потвърдиха с огромно мнозинство влизането му в съвета на директорите на френския автомобилостроител, предаде Франс прес и БТА.

Това бе одобрено с 90,88 процента от гласовете въпреки отслабената му позиция заради неуспеха на проекта за сливане с Фиат Крайслер (Fiat Chrysler).

Сенар замени през февруари бившия шеф на Рено Карлос Гон, който бе обвинен в Япония във финансови злоупотреби.

Човек с опит в сектора, с признати качества на дипломат, 66-годишният бивш шеф на Мишлен (Michelin) потвърди днес, че иска да работи за укрепването на съюза на Рено с японските партньори Нисан (Nissan) и Мицубиши (Mitsubishi).

"Няма да има успех за Рено без успех на съюза с Нисан и Мицубиши", заяви Сенар пред акционерите.

Проект за по-силна интеграция с Нисан, чиито основни клаузи изтекоха в медиите, беше отхвърлен през пролетта от ръководството на японската компания.

Неотдавна проектът за сливане с Фиат Крайслер също претърпя неуспех, само 11 дни след публичното му обявяване от компаниите.

Тези два неуспеха засегнаха Сенар, но той реши да продължи с тази деликатна мисия, обясняват от обкръжението му.


Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер отново потвърди в понеделник доверието на френското правителство в Сенар.

"Жан-Доминик Сенар се ползва с доверието на френската държава", каза той преди да отпътува за Токио. Франция е основен акционер в Рено с 15 процента.