Земеделският министър Кирил Вътев прогнозира поевтиняване на месото в началото на есента. Това стана след края на днешния Консултативен съвет по месото.

"По принцип всяко лято цените на месото скачат, каза министърът в отговор на въпрос защо през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5 на сто, по данни на платформата на икономическото министерство за информация за пазара на храни. В случая спекула е изключена", заяви Вътев пред журналисти, цитиран от БТА.

Сред причините за този ръст министърът посочи по-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите и допълни, че се очаква през есента цените да се понижат. Освен това Вътев напомни за променената ситуация, свързана с войната в Украйна, наслагването на ефектите от ковид кризата, ръста на цените на горивата, тока и фуражите. Няма нищо изненадващо и спекулативно, каза Кирил Вътев.

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България отбеляза, че при производството на животни винаги има последваща зависимост от ефектите на цените на фуражите. Той напомни, че миналата година заради войната имаше "рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните компоненти".

По думите му при такава ситуация много стопани, не само в България, но и в цяла Европа, са ликвидирали много животни, а това от своя страна води до недостиг на пазара и покачване на цените. Около година по-късно до голяма степен консумираме този ефект на махалото, обобщи Илиев.

По думите му сега стопаните започват да залагат повече животни и може би след около една година ще има обратен ефект, което е редовна цикличност в този бизнес.

Илиев също бе категоричен, че не може да става въпрос за спекула, защото българският пазар е отворен, зависим от случващото се в Европа, откъдето внасяме голяма част от свинското месо. Той цитира последни данни на Министерството на земеделието и храните, според които около 60 на сто е вносът на свинско, а останалото е българско производство. При птичето месо разпределението е около петдесет на петдесет на сто.

Петко Петков, който е член на Асоциацията на месопреработвателите, посочи, че няма голяма разлика в цената на свинското месо в България спрямо други държави от ЕС, единствено отражение върху нея може да има заради това, че българските ферми са по-малки от европейските. По думите на Петков в момента цената на свинското без ДДС е такава, каквато е в другите държави от ЕС, като отбеляза, че в редица държави от Общността ставката на ДДС варира от три до пет на сто, а има и страни, където тя е нулева. Цената на свинското у нас - трупно месо с ДДС, сега е 7,30 лева, допълни Петков.

Кирил Вътев, Цветан Илиев и Петко Петков направиха този коментар след края на днешния Консултативен съвет по месото.

Целта на Консултативните съвети е да повишим присъствието на българските продукти, в случая - месо, месни продукти, яйца на трапезата на българина, и затова непрекъснато говорим как да подобрим взаимодействието между участниците в агрохранителната верига от полето до рафтовете в магазините, отбеляза министърът по повод днешното заседание на Съвета по месото.

Участници в Съвета са били обединени около необходимостта от увеличаване на поголовието на всички видове породи в България, за да може поне частично да се достигнат равнищата от преди години, когато страната ни е изнасяла както живи животни, така и преработена продукция. Очакването е Консултативните съвети да намерят необходимата формула за това, базирайки се и на добрите европейски практики, като резултатите според участници в съвета ще бъдат видими след около една година.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков приветства идеите на министър Вътев Съветите да обединяват цялата хранителна верига от фермата до трапезата, както и за кооперирането, като изтъкна, че Асоциацията вече работи в това направление. Бъдещето на българския фермер е в кооперирането и в предоставянето на по-качествена продукция на потребителя, а това може да се постигне само чрез обединяване на разходите на производителите и подобряване на качеството на произведеното по примера на другите европейски страни, каза Божанков. Той съобщи, че след ръста по Великден, в момента се отчита спад на цените на яйцата и има свръхпроизводство, което позволява техния износ. По думите му продоволствената сигурност на България от птиче месо и яйца е осигурена.

Това беше четвъртият Консултативен съвет, след като миналата седмица се състояха заседания на Съветите по поземлените отношения, по млякото, по овощарството и зеленчукопроизводството. В заседанията участват представители на браншови организации, учени.